Šojdrová (KDU-ČSL): Pouhé zvýšení byrokracie kvalitu potravin nezlepší

12.02.2015 14:59

„Jsem pro účinnou ochranu spotřebitele, nikoli nadbytečnou regulaci,“ říká europoslankyně Michaela Šojdrová. Ta včera zvedla v Evropském parlamentu ruku pro dobrovolné označování původu masa u zpracovaných potravin.

Šojdrová (KDU-ČSL): Pouhé zvýšení byrokracie kvalitu potravin nezlepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Michaela Šojdrová

„Zcela podporuji označování země původu u čerstvého, chlazeného a zmrazeného masa, jak to vyžaduje nařízení Komise, jež začne platit letos v dubnu. U něj totiž lze garantovat srozumitelnou informaci o původu konkrétního kusu masa od výrobce až ke spotřebiteli,“ vysvětluje Šojdrová.
 
Evropský parlament však i přes podaný protinávrh schválil výzvu k povinnému označování země původu složek masa také u zpracovaných potravin. Pro výslednou podobu usnesení europoslankyně nehlasovala.
 
„Zvýšení byrokracie a zatěžování i těch nejmenších výrobců vyšší kvalitu masných výrobků nezajistí. Pro nás spotřebitele je daleko důležitější kontrola kvality a vymáhání stávajících právních předpisů, “ objasňuje svůj postoj Michaela Šojdrová.
 
Zavedení povinného označování původu masa u jednotlivých složek výrobku, tedy například salámu v koupené pizze, proto Šojdrová nepovažuje za nezbytné. Podle ní nejde jen o zvýšené náklady pro výrobce, které se promítnou do zvýšené ceny masných výrobků pro koncového spotřebitele, ale získaná informace navíc ani není z hlediska kvality relevantní.
 
„Nezbytná by byla pouze tehdy, pokud připustíme, že jiný původ masa znamená automaticky jinou kvalitu. To ale nikdo nemůže takto jednoduše říct. Proto tvrdím, že jde o informaci, která sice může být zajímavá, ale není nezbytná z hlediska garance kvality,“ doplňuje europoslankyně.
 
Šojdrová přitom upozorňuje na skutečnost, že někteří výrobci informace o zemi původu masa u masných výrobků již běžně označují tam, kde to vyžaduje poptávka spotřebitelů.  „V této souvislosti stojí za zmínku i skutečnost, že sama Evropská komise si není jistá, zda je opravdu vhodné v této oblasti přistupovat k další regulaci,“ uzavírá Michaela Šojdrová.
 
 
 

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…