Šojdrová (KDU-ČSL): Pro mnohé je Evropská unie stále nepochopená

06.01.2024 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu Evropské unie

Šojdrová (KDU-ČSL): Pro mnohé je Evropská unie stále nepochopená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

Letos v květnu to už bude dvacet let, co jsme součástí Evropské unie. Skoro polovinu tohoto období jsem pro vás pracovala jako europoslankyně. Zažívám, že mladí lidé mají zájem o svět. Touží studovat a pracovat v zahraničí (85 procent), takže evropský program Erasmus+ je pro ně přirozenou součástí studentského života a Evropskou unii vidí jako zdroj stability v Evropě. Cítí se být Evropany.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39623 lidí

Na druhou stranu se potýkám i s tím, že pro mnohé je EU stále nepochopená, protože je prostě daleko. A to otevírá prostor pro nejrůznější mýty a dezinformace. Ne, EU opravdu nikdy nechtěla zakázat písmeno Ř nebo prodej křivých banánů a okurek. Naopak, fondy Evropské unie pomáhají rozvíjet naši zemi a skoro v každé obci najdeme něco, co bylo postaveno či opraveno díky evropským penězům.

K tomuto kulatému výročí bych nám přála, aby EU posílila demokratické procesy, zlepšila komunikaci s občany a jejich informovanost i zapojení občanů do rozhodovacích procesů. Tyto oblasti jsou nesmírně důležité, především dobrá komunikace.

Letos nás čekají i volby do Evropského parlamentu a je jasné, že se opět objeví mnoho mýtů a populistů, kteří se budou chtít svézt na vlně strachu a budou strašit tím, jak je EU zlá. EU není dokonalá, má své mouchy, ale je to právě EU, kdo pomáhá naší zemi se rozvíjet. Pokud se Vám na EU něco nelíbí, nezůstávejte prosím u toho, že budete nadávat doma nebo v hospodě, ale dejte mi vědět. Spolu můžeme EU změnit k lepšímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano Šojdrová, svět opravdu jaksi tu politiku EU nechápe, čím to bude?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 06.01.2024 10:50:52

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…