Šojdrová (KDU-ČSL): Výbor AGRI podpořil přechodná opatření po roce 2020

01.05.2020 15:53

Evropští farmáři budou moci čerpat dotace z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského zemědělského záručního fondu po roce 2020 stejně jako dosud.

Šojdrová (KDU-ČSL): Výbor AGRI podpořil přechodná opatření po roce 2020
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Reforma společné zemědělské politiky (SZP), která měla startovat od ledna 2021, nabrala zpoždění i kvůli dopadům pandemie COVID 19. Výbor AGRI (Zemědělský výboru EP) proto včera odhlasoval odklad nové Společné zemědělské politiky (CAP) na další rok, v případě potřeby i na dva roky. Zemědělci budou mít k dispozici stávající dotace i po roce 2020. Národní vlády budou mít další jeden až dva roky na to si připravit strategické plány podle reálných potřeb svých zemědělců a podmínek svých zemí.

„S kolegy z dalších zemí se nám do nařízení o přechodném období podařilo prosadit důležité pozměňovací návrhy. Jedná se o možnost pokračování přechodné národní podpory nebo explicitní uvedení střetu zájmů jako důvodu pro nevyplácení platebních nároků přiznaných zemědělcům před 1. lednem 2020. České ministerstvo zemědělství by nemělo čekat a mělo by se intenzivně připravovat na implementaci nové Společné zemědělské politiky a na změny, které po přechodném období nastanou. Zemědělství se nemůže zastavit. Farmáři čelí nejen krizi, ale i velkému suchu a potřebují mít jistotu, že dosáhnout na stávající dotace a reformy se nezastaví,“ komentuje hlasování výboru AGRI europoslankyně Michaela Šojdrovám (KDU-ČSL).

Opatření by měla platit od 1. ledna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce