Soukromníci: Hospodářská komora nemá OSVČ, malým a středním podnikatelům co nabídnout

31.01.2024 19:05 | Tisková zpráva

Tiskové prohlášení Strany soukromníků České republiky

Soukromníci: Hospodářská komora nemá OSVČ, malým a středním podnikatelům co nabídnout
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Strana soukromníků České republiky zásadně nesouhlasí s úvahou Hospodářské komory ČR o tom, aby všichni podnikající občané platili poplatek na její účet.

Rozhodujícím důvodem pro výše uvedené je to, že Hospodářská komora ČR nemá OSVČ, malým a středním podnikatelům co nabídnout. To, že současný prezident Hospodářské komory ČR je i místopředsedou ODS, je málo.

Petr Bajer
předseda Strany soukromníků České republiky

Něco málo z historie na vysvětlenou

Zákon o Hospodářské a Agrární komoře České republiky vyšel z dílny Sdružení československých podnikatelů v roce 1991. Jedna z posledních vlád České republiky, vedená panem Petrem Pithartem (OH) a ČNR pod vedením paní Dagmar Burešové (OH), těsně před parlamentními volbami v roce 1992 schválila zákon o Hospodářské a Agrární komoře České republiky s povinným členstvím přes velký odpor federálního ministra financí Václava Klause (ODS).

Cílem Sdružení československých podnikatelů bylo to, aby vznikla finančně a odborně zabezpečená instituce, která bude důstojně hájit při jednáních s vládou zájmy všech podnikatelů a firem v České republice.

Po dohodě s prezidentem Svazu průmyslu České republiky Štěpánem Popovičem Sdružení československých podnikatelů nominovalo na prvního prezidenta Hospodářské komory České republiky pana Zdeňka Somra, 1. místopředsedu sdružení. Komoru vedl devět let.

V červnu 1992 Václav Klaus (ODS) vyhrál s převahou parlamentní volby, rozdělil Československo a jeho vláda okamžitě zrušila povinné členství v Hospodářské komoře ČR. Česká národní rada pod vedením Milana Uhdeho (ODS) návrh vlády okamžitě potvrdila. Povinné členství tak zůstalo pouze lékařům, právníkům a notářům.

Rudolf Baránek
zakladatel strany a člen vedení
emeritní předseda Sdružení československých podnikatelů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.