Soukromníci: Místo zjednání nápravy tam, kde se dějí nepravosti, stát plošně zatěžuje všechny

26.02.2016 10:11

Otevřený dopis členům Vlády České republiky

Soukromníci: Místo zjednání nápravy tam, kde se dějí nepravosti, stát plošně zatěžuje všechny
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

NESOUHLAS S LIKVIDAČNÍ DISKRIMINACÍ VÝZNAMNÉ SKUPINY OBYVATEL

Vážený pane premiére, vážení členové vlády,

jako Strana soukromníků České republiky, která hájí zájmy všech aktivních, pracovitých a odpovědných občanů této země, Vám chceme připomenout závažné důsledky Vámi iniciovaných opatření, která mimo jiné razantně prolamují právo na soukromí a likvidují soukromé podnikání. Konkrétně jde o zavedení kontrolního hlášení DPH, o poslanci schválený zákon o elektronické evidenci tržeb a o další připravovaná omezení, regulace a zákazy. Z nich vyplývající povinnosti tvrdě dolehnou na statisíce občanů naší země.

Soukromníci jsou totiž pro českou ekonomiku, bez jakékoliv pochybnosti, velmi významní. Zaměstnávají přes čtvrt milionu osob. To znamená, že bezmála 22 procent ekonomicky aktivních obyvatel České republiky tvoří právě osoby samostatně výdělečně činné a jejich zaměstnanci. Drtivá většina živnostníků zaměstnává do pěti osob a dvě třetiny z nich mají roční obrat nižší než půl milionu korun. Je tedy jasné, že každé zvýšení nákladů či výpadek příjmu, což výše uvedená opatření přinesou, je může existenčně ohrozit – a tím i jimi vytvořená pracovní místa.

Z rétoriky některých členů vlády, především ale z konkrétních a reálných rozhodnutí, se tak zdá, že živnostníci a jejich zaměstnanci jsou vnímáni jako ti, které je nutné neustále kontrolovat, šmírovat a zvyšovat jim byrokratickou zátěž. Představitelé vlády zároveň líčí tu aktivní a soběstačnou část populace jako nepřátele státu. Ruku v ruce s tím dochází k dalšímu bobtnání již tak neuvěřitelně přebujelého státního aparátu. Jde o myšlenkový posun o desítky let vzad, na což jsme se snažili upozornit naší satirickou kampaní Vítězný únor 2016.

Nechceme se na tomto místě pouštět do polemiky, zda kontrolní hlášení DPH zabrání karuselovým podvodům, zda elektronická evidence tržeb skutečně zvýší výběr daní nebo jestli plošný zákaz kouření v restauracích a barech přispěje ke zlepšení zdravotního stavu populace. Argumentů jsme již vznesli mnoho. Pro nás je v tuto chvíli zásadní, že jde o nástroje, jejichž kombinace opravdu velmi tvrdě ovlivňuje samotnou možnost podnikání v mnoha oborech. Dochází tím k situaci, kdy stát místo zjednání nápravy tam, kde se skutečně dějí nepravosti, plošně zatěžuje všechny. Zjevným paradoxem je, že na tento přístup doplatí právě ti, kteří jednají poctivě.

Chceme rovněž připomenout okolnosti, které schvalování těchto opatření provázely. Od začátku tvrdíme, že kontrolní hlášení DPH je v ostrém rozporu s Ústavou České republiky. Stejný názor sdílí 21 členů Senátu, kteří svými podpisy umožnili podání ústavní stížnosti. Alarmující je i fakt, že až po zavedení kontrolních hlášení se začíná řešit likvidační systém sankcí s touto povinností spojený. Rovněž na tuto zcela zjevnou a všem jasnou skutečnost přitom dlouhodobě poukazujeme.

V případě elektronické evidence tržeb je pak zarážející neústupnost, s jakou byla prosazena – tedy přes obrovský odpor značné části veřejnosti, samotných podnikatelů a parlamentní opozice. Je skutečně dobré, aby takto zásadní kroky byly podnikány za každou cenu? Neznáme z historie dost příkladů, kdy při změně politické reprezentace byly takto kontroverzní zákony rušeny – jde například o regulační poplatky ve zdravotnictví či druhý pilíř důchodového spoření.

Ve všech těchto případech bylo přistoupeno k prosazení silou, byť v mantinelech parlamentní demokracie. Následně tak došlo k mnoha zbytečným zmatkům a promarněným investicím hrazeným z kapes daňových poplatníků. U nyní prosazených zákonů ale hrozí ještě jedno nebezpečí navíc – jejich zavedení bude znamenat konec řady živnostníků. A to už se těžko dá zpětně napravit…

Vážený pane premiére, vážení členové vlády,

chceme Vás touto cestou vyzvat ke změně kurzu, který jste nasadili. Vámi prosazovaná politika jednoznačně způsobuje likvidační diskriminaci konkrétní skupiny obyvatel – pracovitých a na státu nezávislých lidí, kteří vytvářejí pracovní místa, platí daně a jsou důležitou součástí ekonomiky země. Tím, že jim vláda hází klacky pod nohy, škodí všem občanům České republiky.

Pokud bude kabinet pokračovat v politice budování mocného státního aparátu a pošlapávat svobodu, právo na soukromí a možnost soukromého podnikání, nezbývá, než Vás razantně vyzvat k rezignaci. Dříve, než bude pro tuto zemi pozdě.  

S veškerou úctou

Petr Bajer,
předseda Strany soukromníků České republiky

Rudolf Baránek,
1. místopředseda Strany soukromníků České republiky

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.