Soukup (ANO): Nekonečná rozprava k migraci

12.02.2016 14:03

Před několika týdny jsem se přihlásil do rozpravy Poslanecké sněmovny PČR k migraci. Ani dnes se na ni přes přednostní práva a populistické věcné poznámky, které mají také přednost, nedostalo. Zveřejňuji tedy zde.

Soukup (ANO): Nekonečná rozprava k migraci
Foto: red, jp
Popisek: Zdeněk Soukup (ANO)

Vážený pane předsedo, dámy a pánové!

Myslím si, že naši odpovědní ministři, naši vyjednavači na summitech Evropské unie v podstatě hájí české zájmy. Na můj vkus se tak ale děje pomalu a pořád ještě v duchu korektní politiky. Jde mi hlavně o to, jak je informována veřejnost. Některé výroky politiků si nezadají s argumentací úředníků Kafkova Zámku.

Zmůžeme se sice na to, že spolu s partnery z Visegrádu hlasujeme proti kvótám – odmítáme se ovšem připojit k žalobě Slovenska když jsme přehlasováni… A jak si počíná český reprezentant poté, co na jednom summitu hlasoval proti kvótám? Na dalším summitu má jedinou starost – jestli se paní Merkelová prokristapána nehněvá… Obrázky ze summitu – to jsou dokumenty víc než výmluvné. Podtrženo. Narovnejme páteř. Přestaňme opakovat korektní fráze.

Už slyším námitky – nemůžeme být moc radikální. Jsme přece malá země…

Slyšeli jste někdy Maďara anebo Slováka že jsou malí?  Přitom co do počtu obyvatel jsou proti nám asi na polovině.

Já bych chtěl při té příležitosti použít výrok profesora, katolického duchovního, probošta Kolegiální kapituly Všech svatých na Hradě pražském Petra Piťhy. Řekl: „Jak si nás mají vážit ostatní, když si my sami nevážíme sebe“.

Jenom mimochodem – vřele doporučuji poslechnout si celý záznam z nedávno pronesené řeči profesora Piťhy v Chrámu svatého Víta. Skvělé řeči, ve které velmi otevřeně reagoval na zásadní problémy současnosti. Je k dispozici na internetu.

Události posledních dnů a, dá se říci hodin, přinesly včera určitou naději – mám na mysli hlavně vstup Severoatlantické aliance na scénu. Tedy to, za co ještě před pár týdny sklízeli například Andrej Babiš anebo prezident Zeman u některých „takyodborníků“ na zahraniční politiku přezíravé poznámky. Nasazení lodí, které budou vracet uprchlíky do Turecka, ovšem nebude. To jsme se dozvěděli od vysokého představitele NATO dnes ráno prostřednictvím agentur. Ale i kdyby NATO plnilo to, v co jsme ještě včera věřili, záměr může ještě prohloubit humanitární problémy „nemocného muže na Bosporu“. Může eskalovat migrační krizi. Uvažujme logicky – v tuto chvíli už jsou na území Turecka 3 milióny migrantů ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí. V těchto zemích je podle všeho v pohybu dalších 60 miliónů lidí. A to nemluvím o dalších desítkách miliónů, které vyžene sucho a hladomor z Afriky. Je vůbec možné, aby Turecko zvládlo takové masy lidí? Je vůbec možné ty masy zastavit?

Pokud vím, tak německá kancléřka Merkelová před několika dny na návštěvě Turecka prohlásila, že Evropa mu odlehčí a přijme k loňskému miliónu další migranty, o které se podělí jednotlivé země Unie.

Tedy jak je zřejmé, rozhodující hráči na evropské scéně vysílají poněkud rozporné signály… a, v případě paní Merkelové, pořád berou na sebe kompetence, kterými je nikdo nepověřil… Snad je to jenom překotností doby a událostí …

Nicméně my bychom měli být hodně obezřetní. Připomeňme si, jak vzaly za své dohody typu Dublinská ujednání, Schengenská smlouva, Amsterodamská ujednání a podobně. Vážná situace a události v Německu, Švédsku a dalších evropských zemích ukazují, že jejich schopnost přijímat a integrovat další migranty je vyčerpána. Existuje velké nebezpečí, že může dojít k odklonění migračního proudu do sousedních zemích. Stačí, když Německo anebo Rakousko uzavřou hranice. 

České republice hrozí, že se migrační vlna může přelít i na naše území - se všemi důsledky. A ještě jedna věc stojí za pozornost – Evropská komise podle dobrých zdrojů urychleně pracuje na směrnici o Jednotné evropské azylové politice. Není to další pokus vnutit nám v tichosti namísto kvót rovnou migranty?

Jeden varovný příklad - mám v živé paměti jak v 90. letech SRN „vyexpedovala“ ze svého území 50 tisíc Vietnamců. Na cestu jim Němci dali tučné kapesné – 4000 tehdejších marek a zdarma letenku. Část těchto Vietnamců skončila u nás. Tehdy se nikdo na kvóty neptal.

Dál. Měli bychom se ptát - jak chce česká vláda zabránit šíření nenávisti a zhoubné islamistické ideologie například z mešit? Před časem jsem v interpelaci prezentoval některé výroky islámských duchovních, například pana Abbáse, ministru Hermannovi. Veřejně prosazovali třeba zavedení práva šaría všude tam, kde žijí. Porušují tedy české zákony přinejmenším tím, že propagují xenofóbii a nenávist. Ukázalo se, že jim není možné ani odebrat základní registraci …

Otázek, na které musíme umět zareagovat a na které dlužíme odpověď znepokojené české veřejnosti, je bezpočet.

Proč o tom o všem mluvím. Musíme být vůči veřejnosti hodně otevření. Argument, že určitou informační zdrženlivostí bráníme lidi před panikou, je v době internetu absurdní. Já bych chtěl varovat před tím, aby lidé nacházeli odpovědi a jednoduchá řešení na srazech a pochodech v režii pravicových extrémistů, Konvičků anebo Vandasů.

Ty srazy a pochody jsou stále početnější. Minulou sobotu nebylo na demonstraci na Hradčanském náměstí 300 lidí - jak uváděl Český rozhlas … Nebylo jich tam ani 500 – jak uvedla Česká televize. Náměstí bylo plné. Není to zrovna husí plácek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…