„Zvyšování závislosti na dovozu je alarmující. Situaci je zapotřebí okamžitě řešit. Potravinová soběstačnost v základních komoditách následovaná zpracováním a výrobou potravin je otázkou naší bezpečnosti vůbec. Má to vliv i na zdraví občanů, kteří jsou tak stále více nuceni konzumovat potravinový odpad z celé Evropy“, řekl na úvod další odborné debaty o českém zemědělství poslanec Pavel Šrámek a přivítal všechny přítomné zemědělce, potravináře a vůbec všechny, kterým leží na srdci osud českého zemědělství a potravinářství. Debata na půdě Poslanecké sněmovny se ve třetím březnovém víkendu vedla tentokrát nad tématem potravinové soběstačnosti České republiky.
„Je naprosto zásadní si uvědomit, že spotřeba potravin je přímo úměrná také chování spotřebitelů. Někdo chce mít potravin jednoho druhu méně a jiných více,“ začal svoji prezentaci Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. „Musíme dělat vše proto, abychom byli soběstační, podporovali české výrobce a motivovali české spotřebitele kupovat české zboží“, přitakával poslanec Šrámek, který debatu zároveň moderoval a předal slovo prezidentovi Potravinářské komory ČR. „Míra dovozu se se vstupem do EU začala razantně zvyšovat téměř o 600 %, přitom je zajímavé, že jsme i za těchto podmínek dokázali udržet míru soběstačnosti na 83%,“ uvedl Toman a upozornil na zásadní problém nárůstu dovozu levného masa z evropských zemí, často za dumpingové ceny. Potravinové závislosti podle něj nepřispívá ani DPH u potravin, které je nejvyšší v Evropě a způsobuje tak pokles odbytu domácích potravin.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV