Šrámek (ANO): Vysoká cena másla?

09.10.2017 9:01

Situace kolem másla je dnes tak trochu panikou, ve skutečnosti jeho astronomickou cenu určuje několik faktorů: spotřebitelské návyky, mediální kampaň, mlékárny a obchodní řetězce.

Šrámek (ANO): Vysoká cena másla?
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Spotřebitelslé chování se postupně mění, dříve se kupovalo především levné, odtučněné mléko, podle nás zemědělců bílá sterilní voda. Dnes mnozí pochopili, že na potravinách je nejlepší právě přírodní živočišný tuk, na který jsou vázány všechny pro tělo a imunitu dobré věci jako vitamíny apod. Proto se stále více prodává plnotučné mléko, nejlépe pak farmářské opravdové s tučností až 4%. Proto je méně odstředěného tuku na výrobu másla. Tohle je ale dlouhodobý postupný proces a ne náhlý skok. Mediální kampaň tzv. “možného nedostatku” je často velmi šikovný marketingový tah. Buď od zpracovatelů, většinou ale od obchodníků nejlépe v době před vánocemi, kdy spotřeba roste. Prvovýrobci, zemědělci a farmáři , jsou dnes na cenách mléka z roku 2015 a nemají z těchto cen másla vůbec žádný zisk. Obchodníci vyvolají mediální paniku a lidé pak kupují do zásoby velké množství najednou. Na to není trh samozřejmě připraven a proto se ženou ceny nahoru. Na ceně másla profitují bohužel pouze a jen zpracovatelé a obchodníci. Nejlepším lékem na dnešní naprosto neadekvátní cenu másla je zachování klidu, nepanikařit a nekupivat máslo zbytečně do zásoby.

Máslo bude. Nebude už sice stát tolik jako dříve, ale to je dáno spotřebitelským chováním a inflací. Proto doporučuji všem klid a vyčkat, protože čím déle bude tato panika trvat, tím více budou vydělávat mlékárny a obchodníci na vysokých maržích. Prvovýrobci, zemědělci a farmáři ale rozhodně ne...

Pavel Šrámek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…