Šrámek (ANO): Zákon o omezení prodejní doby? Ne, je to nesmysl

14.03.2016 14:34

Návrh zákona o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě o svátcích je naprosto absurdní pokus o neodůvodněný zásah do svobodného podnikání, tržní ekonomiky a života lidí vůbec.

Šrámek (ANO): Zákon o omezení prodejní doby? Ne, je to nesmysl
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Navíc se vztahuje jen na obchody, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 m2. To si potom vietnamští obchodníci a obchody pod 200 m2 vůbec, nakoupí v pátek zboží a v den svátku budou mít skvělý byznys. A kdo bude měřit prodejní plochu? Nehledě na to, že například na obchody s palivy a mazivy se omezení nevztahuje, takže obchodní centra začnou na regále prodávat maziva a už budou moci míti otevřeno. Je to jednak diskriminační, nesystémové a míjí se to účinkem. Lidé stejně nakupovat budou, jen v menších obchodech. Předkladatelé zákona navíc tvrdí, že lidé mají kvalitněji trávit volný čas než nakupováním v obchodních centrech. Není to snad jasná volba občanů, otázka našich osobních a svobodných preferencí? Stát nám bude říkat, co máme a nemáme? Začne nám pak určovat způsoby stravování, oblékaní nebo nakupování? Když slyším názory, které jsou soucitné k zaměstnancům řetězců, divím se, proč také nesoucítíme se zaměstnanci lékáren, čerpacích stanic, elektráren, letišť nebo zemědělských farem, kterých se toto omezení nedotýká? Proč s jednou skupinou soucítíme a s druhou nikoliv? Selektivní soucit? Je to typická salámová metoda omezování rozhodování a svobod. Budou nám poslanci říkat, kdy máme chodit do kina? Já jako poslanec, dámy a pánové, rozhodně ne, jsme svobodní lidé. Je to celé postavené na hlavu, takže, pojďme se raději věnovat důležitějším a zásadnějším otázkám dnešních dnů.  

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…