Stanjura (ODS): Co jste schovávali? Vždyť jste to přece v té době kritizoval, pane ministře

23.03.2016 21:24

Projev na 43. schůzi poslanecké sněmovny 23. března 2016 ke kauze Čapí hnízdo:

Stanjura (ODS): Co jste schovávali? Vždyť jste to přece v té době kritizoval, pane ministře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

My jsme vás slušně žádali, aby to zdůvodnění, proč jsme tu schůzi navrhli, mohl přednést úplně jako první předseda ODS pan Petr Fiala, to jste mu neumožnili, nicméně zásadní důvody uvedl. Já v této chvíli chci poděkovat Poslanecké sněmovně, že umožnila vystoupit i poslancům, kteří nemají přednostní právo, protože si myslím, že je dobře, že o tom můžou mluvit i ostatní, a věřím, že ta vystoupení budou skutečně k věci, protože úvodní takřka dvouhodinové vystoupení bylo k věci možná v 5 % a v 95 % to bylo mimo. Ale to nevadí. Já myslím, že každý z nás si mohl sám udělat obrázek. Kdo chce, tak se vykrucuje a najde si vždycky důvody.

Ale já bych z této pozice položil jednu otázku, která reaguje na vystoupení pana ministra financí Andreje Babiše, resp. dvě nebo tři. Pane ministře, my máme k dispozici vaše vyjádření z roku 2011, kdy jste ostře odsoudil institut anonymních akcií. Myslím, že to bylo v Hospodářských novinách. Nemám s sebou papír, ale jsem schopen dohledat přesný termín a přesnou citaci. Chci se zeptat: V době, kdy jste tak ostře odsoudil existenci institutu anonymních akcií, podle vašich dnešních slov anonymní akcie vlastnili vaši nejbližší příbuzní. Nevidíte v tom rozpor? To je první dotaz.

Druhý dotaz, a opět reaguji na vystoupení ministra financí Andreje Babiše, on nám řekl: Bylo to naše, holdingu, pak jsme udělali anonymní akcie a pak si je vzali mé děti. A klíčový dotaz je, proč jste použili institut anonymních akcií. Co jste schovávali? Vždyť jste to přece v té době kritizoval a sám jste ten institut použil, takže budu věřit tomu, co jste říkal, kdo byl držitelem, a klíčová otázka je, proč jste to udělali. Nebylo to náhodou proto, aby se firma z holdingu Agrofert mohla prohlásit za malý a střední podnik? Mě nic jiného nenapadá. Pan ministr financí tady vykládal o tom, jak je to bohulibý projekt, a já jeho slova nebudu zpochybňovat.

Pak se ptám, proč se za tak skvělý projekt schovávají vlastníci. To mi nedává logiku. A měli byste se zeptat vy, kteří jste tleskali vestoje. Není vám to divné? Proč se to použilo?

Já to dneska neudělám, možná někdo z kolegů, ale možná vám ocitujeme komentáře Martina Komárka z let, kdy ještě nebyl členem hnutí ANO. Tak ostrá slova jsem já nikdy na adresu Andreje Babiše nepoužil. Tak možná bude příležitost v rozpravě se k tomu vrátit. Možná i pan poslanec Komárek řekne, kdy obrátil svůj názor, a distancuje se od svých článků, kdy velmi tvrdým způsobem zpochybňuje samotnou osobu podnikatele Andreje Babiše.

A věřím, že nebudeme jediní - teď se dívám na členy jiných vládních stran. Už jsme tady dneska slyšeli citace bývalého vůdce opozice, dnešního premiéra Bohuslava Sobotky. Mnohé z vás, kolegové, já si to pamatuji, ... (nesrozumitelné), bychom mohli citovat úplně stejně, jak jste byli přísní na členy bývalé vlády. Jak jste říkali, kdy mají rezignovat - okamžitě, druhý den, a počkat si na policejní vyšetřování. A dneska tak přísní nejste.

Můj dotaz na vás je: Mýlili jste se tehdy? Nebo se mýlíte dneska? Anebo ta svoje přísná měřítka uplatňujete podle toho, kdo je zrovna ve vládě? Když jsme v opozici, tak jsme přísní, a když jsme ve vládě, tak jsme chápaví. A jsou to vaše vlastní slova. Tak je použijte znova, anebo řekněte: Tehdy jsme se mýlili. Oboje je čestné. Ale říkat: Po vás to chceme, ale vy to po nás nemůžete chtít, chápejte, máme křehkou koalici, mohla by se nám rozpadnout vláda. Jako by to neplatilo o každé koaliční vládě. To přece platí vždycky, pokud bude koaliční vláda. Protože pokud má problém jeden člen koalice a ostatní strany na něj tlačí, ať to vyřeší, tak to ohrožuje stabilitu a soudržnost koalice. Ale ty principy buď platí, nebo neplatí, anebo kolegové sociální demokracie, platí, když jste v opozici, a když jste ve vládě, tak neplatí.

Rád si počkám na vaše odpovědi, na vysvětlení toho pro mne nepochopitelného rozdílu z vašeho vystupování v letech 2010, 2011, 2012, 2013 a z vašeho přístupu v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…