Stanjura (ODS): Jako když si postavíte luxusní garáž, i když příštích třicet let nechcete mít auto

03.02.2017 13:03

Projev na 54. schůzi sněmovny 3. února 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o občanských průkazech.

Stanjura (ODS): Jako když si postavíte luxusní garáž, i když příštích třicet let nechcete mít auto
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Pro ten zákon hlasovat nebudu. A argumenty jsou racionální, nejsou politické. Mohl bych uvádět nějaké příklady, které by nebyly úplně přiléhavé, ale pořizujeme si něco, nebo máme si pořídit něco, co nám k ničemu nebude. Můžeme se pak pochválit, že jsme si něco pořídili, že to vypadá jakoby pokrok, ale pokud to v praxi nevyužijete, tak to v zásadě je úplně zbytečné. Samozřejmě si můžete pořídit a postavit luxusní garáž, i když víte, že příštích 30 let nebudete mít auto. A můžete říkat sousedům: Podívejte se už mám tu garáž! Krásnou, nejlepší materiál na střeše, krásnou barvu, ale to auto si nikdy nepořídím, protože mě nebaví jezdit, nemám na to peníze nebo cokoliv jiného.

Já jsem zas překvapený, když opoziční poslanec si stěžuje na to, že neprocházejí vládní návrhy zákona. Neměli bychom posuzovat, jestli vystoupení těch poslanců jsou z vlády nebo z opozice, ale v takhle věcné a technické věci bychom měli posuzovat vystoupení, zda jsou pravdivá nebo ne. A myslím si, že schválení tohoto zákona je zbytečné, nikam nás neposune, je to takový výstřel do tmy. A musíme začít shora a ne začít jedním detailem úplně na dolní úrovni. Protože pak se budeme divit, že ten detail vlastně k ničemu není.

A obecně, když mluvíme o elektronizaci, tak mysleme opravdu na všechny naše občany. A dávejme jim možnost a motivujme je k tomu, aby tu možnost využívali. Neříkejme to, protože pořád čtu, každý rok: Letos končí termín pro povinnou výměnu řidičských průkazů! Letos končí! Ještě 600 tisíc! A ještě 400 tisíc a na Silvestra obecní úřady ještě otevřou, aby po třech letech ti, kteří si to nevyměnili, měli možnost. Pořád ty doklady měníme. (Upozornění na čas.) Jenom chci říct, že nemáme k tomu koncepci. Pokud nezačneme shora, tak budeme chybovat, když budeme řešit ty dolní úrovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…