Stanjura (ODS): Když někdo rány rozdává, tak musí i nějakou ránu unést

28.11.2017 17:38

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 11. 2017

Stanjura (ODS): Když někdo rány rozdává, tak musí i nějakou ránu unést
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Hezké odpoledne, vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové. Já zastávám názor, že když někdo rány rozdává, tak musí nějakou ránu unést. Bohužel někteří naši kolegové chtějí rány jenom rozdávat a nechtějí je unést. Ale to je spíš obecná poznámka.

Já jsem vystoupil k tomu, v čem se pan předseda Vondráček hluboce mýlil. A když někdo chce interpretovat pozice ODS a může nám dělat tiskového mluvčího, tak bych ho prosil, aby byl přesný. Ano, my jsme v září, na konci srpna loňského roku vyzvali Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, aby se vzdali poslaneckého mandátu ne proto, že jsou volební lídři, o tom jsme vůbec nemluvili, ale proto, aby nezatěžovali poslední týdny Poslanecké sněmovny svým případem. Považovali jsme za velmi pravděpodobné, že budou zvoleni. V té době jsme věděli, jaké mají preference, že jsou lídři svých kandidátek ve svých volebních krajích a že se k tomu určitě vrátí nová Sněmovna. V okamžiku, kdy řekli, že ne, tak jsme přestali. Vůbec jsme, pane předsedo, teď nevím, čím prostřednictvím se mám na vás obrátit... (Předseda Vondráček: Můžete napřímo.) Takže přímo, pane předsedo, tak to prostě není pravda. Pokud máme být korektní a přesní a chcete interpretovat či citovat postoje jiných politických stran, tak prosím přesně. Ten důvod byl to, že bylo pět nebo šest týdnů do konce volebního období a nechtěli jsme, abychom tím zatěžovali jednání Poslanecké sněmovny. Když pánové řekli, že ne, tak jsme se k tomu už nevraceli s tím, že se k tomu určitě vrátí nová Poslanecká sněmovna. Já jsem naopak rád, že to pan předseda Vondráček řekl. To prostě dokresluje jeho způsob myšlení. Já to nebudu interpretovat za něj, to je jeho věc. Zase jenom fakta - my už jsme o tom jednou hlasovali a pan předseda Vondráček se tomu hlasování vyhnul. Říkám to správně, pane předsedo, přímo. To je taky postoj - legitimní - že se poslanec neúčastní hlasování v Poslanecké sněmovně.

A na pana předsedu Bartoše, vaším prostřednictvím, myslím, že se to v zásadě nedá. Když jste v televizi, tak se řeší politické otázky a vždycky je tam i ta strana, za kterou hovoříte. Vy tam můžete být příště jako předseda výboru pro veřejnou správu, ale vždycky tam bude napsáno předseda Pirátů. To tak prostě je. A jde o to jenom, jestli ten člověk, který vystupuje, pozná, kdy mluví za Sněmovnu. Ale myslím, že pan Vondráček mluvil za sebe, případně za hnutí ANO. Já jsem to nepochopil, že celá Poslanecká sněmovna má stejný názor jako pan předseda Vondráček. Já mám názor úplně jiný. Ale až to budeme projednávat na plénu, tak pak budeme znovu konfrontovat to, co jsme k té otázce už někdy řekli, protože jak už jsem říkal, ty stenozáznamy jsou velmi dobrá, ale současně i nebezpečná věc. Vše, co řeknete tady do toho mikrofonu, může a bude použito proti vám v nějakých dalších debatách.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.