Stanjura (ODS): O druhém pilíři jsme nikdy netvrdili, že je samospasitelný

09.05.2019 14:16

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2019 - reakce na faktickou poznámku poslankyně Valachové

Stanjura (ODS): O druhém pilíři jsme nikdy netvrdili, že je samospasitelný
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo, budu reagovat na vystoupení paní poslankyně Valachové. Začnu od konce. Souhlasím s tím, že ty změny musí dofinancovat stát. Právě proto my mluvíme o zřízení fondu strategických rezerv. Vy jdete opačným směrem. Vy jste rozprášili peníze, které byly ve Fondu národního majetku, zapojili jste už v březnu letošního roku 18 miliard a hotovo. Ty peníze byly mj. určeny před tím, než byla novela zákona, případně na použití v penzijním systému. To za prvé. Takže říkáte: Potřebujeme peníze, ale současně ty strategické rezervy netvoříte. A naopak ty, které byly, jste zapojili do rozpočtu už v prvním kvartálu letošního roku.

O druhém pilíři jsme nikdy netvrdili, že je samospasitelný, ale byl to nějaký malý krok. A co se týče malé důchodové reformy, a myslím, že zrovna paní poslankyně Valachová to moc dobře ví, to byla reakce na rozhodnutí Ústavního soudu! Kdy Ústavní soud nás vlastně k tomu zavázal, abychom takovou reformu přijali. A já to jenom připomenu - Ústavní soud rozhodl, že ten systém byl příliš solidární a málo zásluhový. A my jsme jenom implementovali rozhodnutí Ústavního soudu. Může se nám to líbí, nemusí se nám to líbit, ale tak to prostě je! Pokud Ústavní soud něco takového rozhodne, tak v té době vládní většina má povinnost tohle udělat. Tak nevím, za co nás kritizujete. To bylo prostě rozhodnutí Ústavního soudu, na které jsme zareagovali, a od té doby Ústavní soud ty výhrady prostě neměl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích