Stanjura (ODS): Vláda v této chvíli navrhuje zvýšit daně, které jsou zvýšeny už od 1. ledna 2016

01.03.2016 17:51

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 3. 2016

Stanjura (ODS): Vláda v této chvíli navrhuje zvýšit daně, které jsou zvýšeny už od 1. ledna 2016
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Chci využít této chvíle jenom, abych připomenul hlasování rozpočtového výboru i rozpravu. Vláda v této chvíli navrhuje zvýšit daně, které jsou zvýšeny už od 1. ledna 2016. A po dvou měsících, kdy máme zvýšenou sazbu, vláda navrhuje další zvýšení včetně toho kompromisního návrhu, o kterém mluvil pan předseda rozpočtového výboru pan poslanec Votava. I to je další zvýšení daní proti stávajícímu stavu a minimálně u loterií a sázek. Teď nebudu vyjmenovávat všechny ty body.

A je zarážející, že s tímto návrhem vláda přichází, když nemá ani nemůže mít logicky - nemůže mít ještě 1. března výsledky vybírání daně podle zvýšených sazeb, které platí od 1. ledna 2016. Ty se platí kvartálně, takže první výsledky budou v dubnu. Přesto už Ministerstvo financí plánuje další zvýšení a další hypoteticky vyšší výnosy pro státní rozpočet, případně města a obce.

Na rozpočtovém výboru - pro mne to bylo zajímavé - vystoupil člověk, který pravděpodobně pracuje pro některou z těch asociací, které se pohybují v loterijním průmyslu. Označil sám sebe za člověka, který na dánském ministerstvu financí chystal jejich zdanění, jejich zákon o hazardu, kdy říkal, že je sice pravda, že se Česká republika, Ministerstvo financí nechalo inspirovat tím dánským modelem, ale současně říkal, že klíčové pro to, aby to fungovalo, je výše sazeb. A tlumočil svůj soukromý názor, který sdílím, že tak jak je to navrženo, je to příliš vysoké. A příliš vysoké sazby daně zvyšují prostor pro přechod části trhu z legálního trhu do nelegálního.

Tento můj pozměňující návrh v zásadě jenom mírně upravuje ten pozměňovací návrh, který přijal rozpočtový výbor. Týká se zejména zdanění tzv. živých her v kasínech. Podrobné zdůvodnění je v důvodové zprávě. Poprosil bych všechny před závěrečným hlasováním, před třetím čtením, aby tyto argumenty zvážili. Ještě nevíme, co udělalo zvýšení daní letošní, už plánujeme vyšší a mnozí z nás se obávají zvýšení podílu nelegálního byznysu i v loterijním průmyslu.

Jenom pro pobavení mi nedá, abych nepřipomenul - a kdo chce, tak si to najde v zápisu z rozpočtového výboru, kdy paní náměstkyně pana ministra financí za hnutí ANO prohlásila se suverenitou jí vlastní, že vlastně podle tohoto zákona se budou zdaňovat legální i nelegální provozovatelé hazardu. A mně to přijde jako mimořádně odvážná myšlenka. Ne že by to nebylo hezké. Pak už by byl totiž veškerý hazard legální a neměli bychom žádný nelegální, a to je dobře. Ale říct, že na základě těchto sazeb poměrně vysokých se bude danit i nelegální hazard, mi přijde mimořádně odvážné. A budu se ptát pravidelně, pokud bude paní náměstkyně docházet na jednání rozpočtového výboru, jak se jí to daří. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…