Starosta Dvořák: Město může odkoupit secesní budovu České pošty

17.07.2021 9:20

Město Nový Bor bude jednat o koupi secesní budovy na náměstí Míru, v níž sídlí pobočka poštovního úřadu, se státním podnikem Česká pošta. Ten ji městu nabídl ve veřejném zájmu za cenu 22,5 milionů korun. Záměr o odkoupení reprezentativní nemovitosti včetně dvora schválili zastupitelé.

Starosta Dvořák: Město může odkoupit secesní budovu České pošty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák

„Za cenu deseti bytů v Novém Boru jsme dostali možnost zachovat významnou stavbu v samotném centru města pro budoucí generace,“ předeslal starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Honosná secesní stavba z červeného lasvického pískovce, která se rozprostírá podél hlavní třídy T.G.Masaryka a náměstí Míru, byla postavená v letech 1903 až 1905 podle návrhu českolipského architekta a stavitele Emila F. Ruehra. Už tehdy sloužila pro potřeby pošty a spořitelny. Jde nejen o nejvýznamnější stavbu a dominantu Nového Boru, ale zároveň je díky svojí architektuře jednou z nejvýznamnějších staveb v celém Libereckém kraji.

„Po divoké privatizaci z 90. let minulého století nám podél hlavní třídy T. G. Masaryka zůstala mementa v podobě řady zchátralých objektů, o které majitelé nejeví zájem a které nám doslova padají na hlavu. Příkladem může být zdevastovaná vila naproti Sokolovně, ale i zchátralý objekt bývalé restaurace Pošta,“ připomněl Jaromír Dvořák.

Na základě těchto zkušeností mezi zastupiteli převládl názor, že o tak významnou stavbu jak z historického, tak architektonického hlediska, jíž budova České pošty je, by se měla starat veřejná správa.  „Za takový přístup bych jim chtěl poděkovat. Osobně ho považuji za známku rozvinuté společnosti a její kultivovanosti,“ doplnil Jaromír Dvořák.

Pokud by město budovu odkoupilo, zůstanou v ní zachované poštovní služby. Volné prostory v dalších patrech by mohly být využité pro zajímavé projekty. „Jedním z nich je umístění plánované expozice Muzeum Bořka Šípka. V souvislosti s tímto záměrem projevil o prostory zájem Liberecký kraj. Ten by je využil v rámci Křišťálového údolí, jehož prostřednictvím propaguje sklářství, výrobu bižuterie a šperků z celého regionu. Se zajímavou nabídkou přišla i samotná Česká pošta, která by zde chtěla zřídit Poštovní muzeum. Ke komerčnímu využití se nabízí pronájem kanceláří státu pro potřeby stavebního úřadu, který by měl být po aktuálně schválené novele stavebního zákona zcela oddělený od samospráv,“ nastínil možnosti využití Jaromír Dvořák a zdůraznil, že jak samotnou koupi, tak i konkrétní záměry využití budovy musí schválit zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…