Starosta Jiraský: Odstavená vozidla s propadlou technickou už nebudou překážet v ulicích

08.10.2020 13:05

Město Vysoké Mýto využívá novely zákona o pozemních komunikacích, která umožnila zajistit odstranění odstavených vozidel s propadlou technickou kontrolou.

Starosta Jiraský: Odstavená vozidla s propadlou technickou už nebudou překážet v ulicích
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

Od městské policie už obdrželo pět oznámení na podezření, že automobil byl odstaven na místní komunikaci v rozporu se zákonem. Někdy k nápravě stačí pouhé upozornění majitele vozidla ze strany městské policie. Již ve dvou případech majitel auto odstranil poté, co silniční správní úřad na vůz vylepil oznámení o ohledání a otevření vozidla. K otevření vozu se přistoupí, pokud nemá registrační značku a údaje nelze zjistit zvenku z VIN kódu. To se stalo v případě dalšího automobilu. Celá akce zabrala pár minut a probíhala za účasti městské policie. „Po zjištění potřebných informací se provede lustrace vozidla v centrální evidenci vozidel a provozovatele vozidla oznámíme vlastníkovi komunikace, kterým je město Vysoké Mýto,“ řekl zástupce vedoucí odboru dopravních a správních agend Václav Morávek. Město pak vyzvalo majitele, aby si automobil odstranil, jinak mu ho nechá na jeho náklady odtáhnout. V tomto případě výzva zabrala a majitel vůz odstranil.

Kdyby ovšem město muselo vůz odtáhnout a  majitel si ho do tří měsíců nevyzvedl, tak by silniční správní úřad rozhodl na návrh města o povolení prodeje vozu ve veřejné dražbě. V případě, že by se vozidlo neprodalo, bylo by odbornou firmou zlikvidováno.

„Odstavená vozidla, která nesplňují podmínky pro provoz na komunikacích, často překážejí na ulicích a zabírají parkovací místa. Do novely zákona o pozemních komunikacích jsme s tím nemohli nic dělat. Nyní se po prvních zkušenostech ukazuje, že se změna zákona osvědčila. Jakmile majitelé odstavených aut zjistí, že se o auta zajímáme, tak si je raději odstraní sami, aby nemuseli zbytečně platit za odtah,“ řekl starosta František Jiraský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!