Starosta Němec: O stavbě nové nemocnice ve Zlíně by měli rozhodnout občané ve volbách

08.04.2019 15:23

Rada města Kroměříže nesouhlasí se stavbou nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích. Záměr není dostatečně připravený a nemá podporu veřejnosti.

Starosta Němec: O stavbě nové nemocnice ve Zlíně by měli rozhodnout občané ve volbách
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

Žádná z politických stran, které tvoří na Zlínském kraji koalici, neměla před volbami v roce 2016 stavbu nové nemocnice v programu. „Rada města Kroměříže je přesvědčena, že by o takto zásadní investici měli rozhodnout občané ve volbách v příštím roce, ať už podporou či odmítnutím volby politické strany a hnutí, které budou stavbu nemocnice v Malenovicích prosazovat,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Radní Kroměříže odmítají zatížení krajského rozpočtu částkou osm miliard korun, na kterou nynější krajská reprezentace odhaduje náklady na stavbu nemocnice. Zlínský kraj postupně cenu nové nemocnice navyšuje, od 6,1 miliardy korun z loňského října na stávajících osm miliard korun. Hejtman Jiří Čunek hovoří o pomoci státu, která je ale nejistá, neboť sami představitelé vlády avizují nutnost úspor.

Čunek mluví také o tom, že kraj tři miliardy korun ušetří. Rada města Kroměříže se obává, že v době případné hospodářské recese to nebude možné. A pokud ano, bude to například na úkor oprav krajských komunikací, nebo investic do školství, což Rada města Kroměříže považuje za nepřijatelné. Za varovný signál Rada města Kroměříže považuje také to, že s projektem stavby nové nemocnice nesouhlasí náměstek hejtmana pro finance, rozpočet a majetek.

Radní Kroměříže se zejména obávají o budoucnost Kroměřížské nemocnice a.s. „Dopad stavby nové nemocnice v Malenovicích na ostatní krajské nemocnice v čele s kroměřížskou nebyl dosud nikde popsán. Rada města Kroměříže se obává, že stávající úroveň zdravotní péče v kroměřížské nemocnici zachována nebude, že minimálně některé úkony budou převedeny do nové malenovické nemocnice, kam by navíc mohla odejít i část personálu,“ dodal Němec.

Rada také konstatovala, že jakékoliv omezení zdravotní péče v Kroměřížské nemocnici a.s. je pro ni nepřijatelné. Plně se odvolává na memorandum, které Zastupitelstvo města Kroměříže schválilo na zasedání 15. února 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.