Starosta Němec: Z některých ulic zmizí staré kontejnery, nahradí je nové polopodzemní a podzemní

23.12.2021 16:47

Se zprovozněním nových polopodzemních a podzemních kontejnerů začne kroměřížská radnice v lednu příštího roku z ulic postupně stahovat stávající staré kontejnery.

Starosta Němec: Z některých ulic zmizí staré kontejnery, nahradí je nové polopodzemní a podzemní
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

 „V první etapě jich bude odstraněno téměř 100, nových polopodzemních a podzemních kontejnerů bude jen 31. Objem odpadu, který pojmou, bude ale proti starým kontejnerům o 41 metrů krychlových vyšší,“ popsal místostarosta Karel Holík. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Podle vedoucího odboru služeb Lamberta Hanzala budou staré kontejnery odváženy postupně, vždy po svozu příslušného druhu odpadu. Nahradí je podzemní a polopodzemní kontejnery o objemu pět metrů krychlových na směsný komunální odpad, papír a plast a kontejnery o objemu tři metry krychlové na sklo. Instalovány byly v ulicích Na Sladovnách, Malý Val, Vejvanovského, 17. listopadu a Československé armády. Z těchto ulic budou odstraňovány nevzhledné plastové kontejnery.

Nové kontejnery zabírají podstatně menší plochu než stávající klasické kontejnery. „Pokud to bude možné, uvolněné plochy budou využity k parkování. Od instalace polopodzemních a podzemních kontejnerů si slibujeme i úspory nákladů na vývoz odpadů, neboť nové kontejnery mají výrazně větší objem. Oproti stávajícím kontejnerům také lépe vypadají, což je pro Kroměříž jako město UNESCO také nezanedbatelným přínosem,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Druhá etapa instalace polopodzemních a podzemních kontejnerů je plánována na příští rok. Umístěny budou v ulicích Zborovská, Spáčilova, U Rejdiště, Francouzská, Rumunská a Nitranská. Polopodzemní a podzemní kontejnery instaluje v Kroměříži zlínská společnost ELKOPLAST CZ. Náklady činí zhruba 26,5 milionu korun, letošní práce přišly na 8,3 milionu korun. Ve většině lokalit je navržena instalace polopodzemních kontejnerů, v historické části pak podzemních, které nenaruší historický ráz města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…