Starosta Vetchý: Dlouhodobé problémy s parkováním u ZŠ Dobrovského vyřeší nové parkoviště

10.04.2022 10:23

Vedení Základní školy Dobrovského již více jak sedm let řeší problémy a stížnosti rodičů na bezpečnost dětí a dopravní situaci na výjezdu ze školy. Stávající parkovací kapacita, která zahrnuje asi 25 míst, je v současné době nedostatečná.

Starosta Vetchý: Dlouhodobé problémy s parkováním u ZŠ Dobrovského vyřeší nové parkoviště
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Zlepšit situaci by mělo řešení v podobě úpravy celého areálu a vybudování nové parkovací plochy se samostatným vjezdem z ulice Králická. Kompletně připravená je již projektová dokumentace, bylo zahájeno společné řízení povolení stavby a proběhlo i výběrové řízení na zhotovitele prací. Rada města v pondělí 14. 3. rozhodla o výběru zhotovitele. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Dopravní kolize vznikají především v ranních špičkách, v čase kolem obědů nebo v době plaveckých kurzů menších dětí. Podněty rodičů se zabývala školská rada, která následně žádala radu města o návrh řešení situace. „Současnou situaci považuji za nebezpečnou a troufám si říci dokonce za životy ohrožující. Největší problémy se objevují ráno před osmou hodinou, auta se proplétají mezi dětmi, některá mezi nimi dokonce couvají, vznikají zácpy na výjezdu z areálu. Pokud dojde k výstavbě nového parkoviště s nájezdem i výjezdem z ulice Králická, z areálu školy zmizí všechna auta a cesta nejen žáků do školních budov a jídelny bude rázem bezpečná. Bonusem bude předělání asfaltové plochy, kde nyní auta parkují, zpět na hřiště,“ vysvětluje Dagmar Flídrová, zástupkyně školské rady.

Současná plocha parkoviště by měla být do budoucna využita pro sportovní aktivity. Dalším z projektu v areálu je totiž návrh na rekonstrukci venkovních sportovních ploch školy. Jeho realizace je však podmíněna obdržením dotace. „Realizace parkoviště významným způsobem pomůže dopravní obslužnosti Základní školy Dobrovského a zvýší bezpečnost dětí, které školu navštěvují. Jsem velice rád, že se nám podařilo najít takové řešení, které umožní i další rozvoj areálu školy v podobě kvalitního zázemí pro tělesnou výchovu,” doplňuje k projektu starosta města Radim Vetchý.

„V areálu školy bude vybudováno parkoviště s kapacitou 42 nových parkovacích stání s vjezdem i výjezdem do ulice Králická. Komunikace bude z části obousměrná, z části jednosměrná, aby byla zabezpečena obslužnost jednotlivých parkovacích míst. Pro zajištění bezpečného přístupu dětí do školy v ranních a odpoledních hodinách budou sloužit zejména parkovací místa označená značkou K+R (tzv. Kiss and Ride). Jedná se o krátkodobé zastavení bez opuštění automobilu řidičem.  Děti se tak dostanou do školy, aniž by byly ohroženy příjezdem a odjezdem dalších řidičů,“ popisuje autor projektu Radek Kopecký.

„Za městskou policii mohu k vybudování nového parkoviště u ZŠ Dobrovského říci, že zásadním způsobem dojde ke zvýšení bezpečnosti dětí a dalších osob, které se v areálu školy pohybují. Vozidla již nebudou projíždět přímo před vchodem školy. Další skutečností je, že řidičům i strážníkům ubydou nepříjemné situace při řešení porušování pravidel parkování u budovy školy a bazénu. Neméně důležitý bude bezpečný výjezd z nového parkoviště na ul. Kralická,“ dodává Stanislav Popelář, velitel městské policie.

V rozpočtu města pro rok 2022 byly vyčleněny 4 mil. Kč, což byl kvalifikovaný odhad projektanta před schvalováním rozpočtu. „Na základě výkazu výměr od projektanta z roku 2022 bylo požádáno o rozpočtové opatření s navýšením o 2,1 mil. Kč. Toto rozpočtové opatření bylo na posledním jednání zastupitelstva města schváleno,“ doplňuje Pavel Bartas, vedoucí odboru investic a majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.