Starosta Vetchý: Okresní kolo Festivalu vědy a techniky zná své vítěze

13.02.2020 5:29

Ve středu 5. února proběhl již 13. ročník okresního kola Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Festival je pořádaný v rámci Programu vytváření a rozvíjení zájmů žáků o vědecké a technické obory.

Starosta Vetchý: Okresní kolo Festivalu vědy a techniky zná své vítěze
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Letošní ročník se poprvé konal v Multifunkčním centru L’Art, žáci a studenti tak měli dostatek prostoru ukázat porotě i ostatním návštěvníkům své vědeckotechnické projekty.

V okresním kole soutěže pro okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy bylo přihlášeno celkem 85 projektů. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – Junior (žáci 6. až 9. ročníku základní školy nebo prvního stupně víceletých gymnázií) a Středoškolák (studenti středních škol). Témata byla různorodá, studenti se zabývali turistickými trasami i historií svého města. Zkoumali soustředění studentů ovlivněných rušivými jevy či vliv internetu a sociálních sítí na základních školách. Nechyběly projekty z oblasti robotiky, které zvláštními cenami ocenily především firmy, ani fyzikální zajímavosti běžného života, jako například projekt mladších žaček, které zkoumaly, kdy chleba spadne na zem namazanou stranou.

Starostu města zaujal projekt Marie Vojtěchovské z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli - Život koček v noci, ve kterém lokalizovala noční trasy koček různého věku a pohlaví za pomocí GPS lokátoru připevněného na obojek kočky. „Badatelka monitorovala noční život koček u svých 3 domácích mazlíčků. Měla k dispozici pouze jeden obojek s GPS lokátorem a z tohoto důvodu nemohla provést testování na širší skupině. Rozhodl jsem se podpořit její projekt koupí dalšího obojku a jsem skutečně zvědavý, jak se bude projekt vyvíjet a jaký bude mít vliv testování širší skupiny na výsledek šetření,“ uvedl starosta města Radim Vetchý.

Odbornou porotu, která rozhodovala o postupu do krajského kola, tvořili zástupci ze Společenství firem, za město Lanškroun pak starosta Radim Vetchý a za Pardubický kraj Bohumil Bernášek. Autoři nejlepších prací postoupili do krajského kola, které se bude konat 19. února v Pardubicích. Zároveň porotci ocenili některé projekty zvláštními cenami společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.