Starosta Vetchý: Přípravy cyklostezky Lanškroun–Luková pokračují

06.03.2023 12:18

Svazek obcí LANŠKROUNSKO dále pokračuje v přípravách výstavby nové cyklostezky s pěším provozem propojující město Lanškroun a obec Lukovou.

Starosta Vetchý: Přípravy cyklostezky Lanškroun–Luková pokračují
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Kompletně vypracovaná je již projektová dokumentace, dalším krokem je získání potřebných povolení, dořešit bylo nutné také majetkoprávní převody dotčených pozemků. Následovat bude výběr zhotovitele díla. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

„Příprava projektové dokumentace probíhala velice dobře a díky tomu budeme včas připraveni pro podání žádosti o dotaci, která by měla z velké části pokrýt náklady na vybudování cyklostezky. Dobrovolný svazek obcí Lanškrounsko se dlouhodobě věnuje bezpečnosti obyvatel mikroregionu a cyklostezka do Lukové je další příležitost, jak zvýšit bezpečnost cyklistů i chodců. Nedávno dokončené cyklostezky do Žichlínku a Sázavy již nějaký čas fungují a jsou hojně využívané,“ říká starosta města Radim Vetchý. Svazek obcí chce v tomto roce podat žádost o poskytnutí dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) stejně, jako tomu bylo v případě cyklostezky Lanškroun – Sázava. Jak ale zmínil manažer svazku Antonín Fiala, případnou druhou možností by bylo využití podpory ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Cyklostezka dlouhá 2,6 km bude u města Lanškroun začínat za hranicí města a u obce Luková bude končit u podjezdu železniční tratě. Zhruba v polovině trasy by nově mělo vzniknout odpočinkové místo u sochy Ecce Homo. „Na katastru naší obce bylo potřeba před zahájením územního a stavebního řízení vypořádat majetkoprávní vztahy k některým dotčeným pozemkům. Část parcel byla obecních, ale úsek v délce zhruba 400 metrů vlastnilo Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek, se kterým se obec dohodla na směně za pozemky jiné. Na posledním úseku o délce 110 metrů byla s vlastníkem uzavřena smlouva o budoucí kupní smlouvě. Chtěl bych poděkovat všem majitelům dotčených pozemků za vstřícnost a spolupráci. Věřím, že se na stavbu cyklostezky podaří získat dotaci a brzy bude zahájena její výstavba,“ upřesňuje starosta Lukové Petr Celý.

Podpora rozvoje cyklistické dopravy v regionu Lanškrounsko funguje již několik let. Podle současných předpokladů by mohla být cyklostezka Lanškroun – Luková vybudována do konce roku 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…