Štayrová (ANO): Kdo kontroluje hospodaření středních škol v Královéhradeckém kraji a jak?

23.05.2021 13:49

Na druhém jednání letošního finančního výboru zastupitelstva Královéhradeckého kraje byly projednávány výsledky hospodaření a činnost za poslední roky školy: Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice – střední školy a vyšší odborné školy – jakožto příspěvkové organizace kraje. Podklady této školy měly závažné chyby a bylo zřejmé, že krajský dozorový orgán tyto podklady nezkontroloval.

Štayrová (ANO): Kdo kontroluje hospodaření středních škol v Královéhradeckém kraji a jak?
Foto: ANO 2011
Popisek: Monika Štayrová

V souhrnné výroční zprávě o kontrolách provedených v roce 2020 v této příspěvkové organizaci bylo například uvedeno, že Oblastní inspektorát práce vyměřil škole pokutu 40 tis. Kč. Zároveň bylo uvedeno: „Bohužel jsme jako přebírající organizace k této kontrole neobdrželi žádné informace ani doklady, proto nebylo možné realizovat nápravné kroky požadované první kontrolou.“  Nebyl uveden ani náznak možnosti vyžádat si na inspektorátu kopii zprávy a už vůbec ne snaha nedostatky urychleně napravit.

Zábavné počtení bylo zejména v části finančních fondů, kde „stav FKSP k 31. 12. 2020 ve výši 857 tis. Kč byl plně kryt finančními prostředky vedenými na samostatném běžném účtu … ve výši 821 tis. Kč“. Co k tomu dodat? Navíc v části zprávy týkající se  inventarizace pohledávek a závazků bylo uvedeno neuvěřitelné tvrzení „Nebylo stanoveno odsouhlasení pohledávek a závazků, protože to není v zájmu účetní jednotky“.

Z diskuze členů finančního výboru vyplynulo, že počet vyhlášených veřejných zakázek zřejmě nesouhlasí s počtem smluv v rejstříku smluv. Prodej vypěstovaných plodin nebyl realizován za prokazatelně nejvyšší ceny vzhledem k problematickému způsobu uskladnění. Tento prodej je asi zanedbatelnou položkou ve výnosech, protože nebyl ve zprávě vůbec zmíněn.

Jestliže je tímto způsobem prováděna  kontrola výročních zpráva o činnosti příspěvkových organizací odvětví školství, tak se můžeme těšit na další „perly“ v ostatních zprávách, které by mohly být  porušením  ustanovení § 7 a 8 zákona o účetnictví č. 563/1991 Sb.  

Ing. Monika Štayrová, krajská zastupitelka za hnutí ANO 2011

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…