Štayrová (ANO): Kdo kontroluje hospodaření středních škol v Královéhradeckém kraji a jak?

23.05.2021 13:49

Na druhém jednání letošního finančního výboru zastupitelstva Královéhradeckého kraje byly projednávány výsledky hospodaření a činnost za poslední roky školy: Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice – střední školy a vyšší odborné školy – jakožto příspěvkové organizace kraje. Podklady této školy měly závažné chyby a bylo zřejmé, že krajský dozorový orgán tyto podklady nezkontroloval.

Štayrová (ANO): Kdo kontroluje hospodaření středních škol v Královéhradeckém kraji a jak?
Foto: ANO 2011
Popisek: Monika Štayrová

V souhrnné výroční zprávě o kontrolách provedených v roce 2020 v této příspěvkové organizaci bylo například uvedeno, že Oblastní inspektorát práce vyměřil škole pokutu 40 tis. Kč. Zároveň bylo uvedeno: „Bohužel jsme jako přebírající organizace k této kontrole neobdrželi žádné informace ani doklady, proto nebylo možné realizovat nápravné kroky požadované první kontrolou.“  Nebyl uveden ani náznak možnosti vyžádat si na inspektorátu kopii zprávy a už vůbec ne snaha nedostatky urychleně napravit.

Zábavné počtení bylo zejména v části finančních fondů, kde „stav FKSP k 31. 12. 2020 ve výši 857 tis. Kč byl plně kryt finančními prostředky vedenými na samostatném běžném účtu … ve výši 821 tis. Kč“. Co k tomu dodat? Navíc v části zprávy týkající se  inventarizace pohledávek a závazků bylo uvedeno neuvěřitelné tvrzení „Nebylo stanoveno odsouhlasení pohledávek a závazků, protože to není v zájmu účetní jednotky“.

Z diskuze členů finančního výboru vyplynulo, že počet vyhlášených veřejných zakázek zřejmě nesouhlasí s počtem smluv v rejstříku smluv. Prodej vypěstovaných plodin nebyl realizován za prokazatelně nejvyšší ceny vzhledem k problematickému způsobu uskladnění. Tento prodej je asi zanedbatelnou položkou ve výnosech, protože nebyl ve zprávě vůbec zmíněn.

Jestliže je tímto způsobem prováděna  kontrola výročních zpráva o činnosti příspěvkových organizací odvětví školství, tak se můžeme těšit na další „perly“ v ostatních zprávách, které by mohly být  porušením  ustanovení § 7 a 8 zákona o účetnictví č. 563/1991 Sb.  

Ing. Monika Štayrová, krajská zastupitelka za hnutí ANO 2011

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…