Štěch (ČSSD): Chceme být mezi prvními státy, které využijí dohodu CETA. Dává česko-kanadským obchodním vztahům velké možnosti

01.06.2016 9:40

Obchodní vztahy mezi Českem a Kanadou mají před sebou progresivní vývoj. Dohoda CETA o obchodní a hospodářské spolupráci mezi EU a Kanadou by totiž měla být ratifikována letos a začít platit na začátku roku 2017. Při jednání s předsedou Senátu Milanem Štěchem to řekla kanadská ministryně mezinárodního obchodu Chrystie Freelandová.

Štěch (ČSSD): Chceme být mezi prvními státy, které využijí dohodu CETA. Dává česko-kanadským obchodním vztahům velké možnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Čeští podnikatelé, kteří přijeli do Kanady v rámci oficiální návštěvy předsedy Senátu, se už teď přímo v Ottawě a Montrealu snaží navázat další obchodní vazby a nabídnout kanadskému trhu své produkty a technologie. CETA umožní zrušení většiny cel, umožní českým podnikatelům přístup ke kanadským státním zakázkám a také vzájemné uznávání certifikátů.

Předseda Senátu jednal o smlouvě CETA s ministryní mezinárodního obchodu a také s ministrem zahraničních věcí Stéphanem Dionem. Kanada chce posílit vzájemné vztahy s Evropskou unií a právě CETA by měla podpořit obchodní vazby a ve velké míře také přilákat české podnikatele do Kanady

„CETA dává česko-kanadským obchodním vztahům velké možnosti. Doufáme, že se naplní plány a začne platit na začátku roku 2017. Chceme být mezi prvními státy, které ji využijí. Vzájemné uznávání certifikátů výrobků je důležité hlavně pro malé a střední podniky,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch při jednání s ministryní Freelandovou. „Česká republika je významným státem EU a stabilním partnerem Kanady. Doufám, že nám pomůžete přesvědčit své partnery a sousedy o výhodnosti této smlouvy,“ řekla kanadská ministryně mezinárodního obchodu.

Dvacítka členů podnikatelské delegace, která předsedu Senátu doprovází na cestě po Kanadě, již absolvovala první dva z plánovaných pěti seminářů, jejichž obsahem je nalézt nové obchodní příležitosti. Po návštěvě Ottawy zamíří předseda Senátu s podnikateli ve středu do Calgary a následně do Toronta. V plánu má vedle jednání s parlamentními výbory a zástupci provincií také setkání s krajany ve všech třech navštívených městech. „Velmi rád hovořím s krajany o jejich postojích a zájmech. Překvapilo mě, že někteří mají na dění v ČR, i když jej sledují z velké dálky, jasný názor. Z různých důvodů opustili svou vlast a nový domov našli v Kanadě, i pro ně musíme udržovat mezi Českem a Kanadou dobré vztahy,“ řekl Milan Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu