Štěch (ČSSD): Makedonie do EU patří, Česko může pomoct se zkušenostmi s přístupovými rozhovory

06.10.2018 22:24

Předseda Senátu Milan Štěch jednal s prezidentem Makedonie Gjorgem Ivanovem. Hovořili o situaci v EU a snaze Makedonie začlenit se do EU a NATO. Makedonie je kandidátskou zemí EU od roku 2005.

Štěch (ČSSD): Makedonie do EU patří, Česko může pomoct se zkušenostmi s přístupovými rozhovory
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Prezident Makedonie ocenil, že Česká republika na všech úrovních podporuje snahy Makedonie o vstup do EU a NATO. Vysvětloval také problémy vztahů, které má země s Řeckem. „My jako země, která vyjednávala o vstupu do NATO i EU, máme zkušenosti a nabízíme Makedonii na všech úrovních, včetně té parlamentní, spolupráci a sdílení těchto zkušeností. Plně podporujeme, aby se země západního Balkánu v čele s Makedonií staly součástí EU a NATO,“ řekl Štěch makedonskému prezidentovi Ivanovovi. Zdůraznil, že Makedonie do Evropy patří a prokázala to při eskalaci migrační krize, kdy se rozhodla chránit hranice před přílivem nelegálních migrantů. „Vstup Makedonie do NATO by zase zajistil přístup k moderním obranným technologiím, což zvýší zájem investorů o vaši zemi. A jsem hluboce přesvědčen, že by integrace Makedonie do obou společenství pomohla zajistit vyšší životní úroveň, což bych si velmi přál,“ dodal předseda Senátu Parlamentu ČR.

Oba politici hovořili také o vývoji země po celostátním referendu o změně názvu, které ovšem nebylo platné kvůli nízké účasti Makedonců. Jednání se zúčastnil také předseda evropského výboru Senátu Václav Hampl a místopředseda zahraničního výboru Tomáš Jirsa, kteří detailně popsali nedávná jednání uvnitř EU o přístupu k Makedonii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.