Štěch (ČSSD): Postoje Česka a Německa na imigrační krizi se postupně přibližují

24.02.2016 20:46

Na pozvání předsedy Senátu Milana Štěcha přijel do Česka předseda německé Spolkové rady Stanislaw Tillich. Protože je zároveň ministerským předsedou spolkové země Sasko, navštíví také premiéra Bohuslava Sobotku a ministra dopravy Dana Ťoka.

Štěch (ČSSD): Postoje Česka a Německa na imigrační krizi se postupně přibližují
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Předsedové horních komor českého a německého parlamentu hovořili převážně o řešení migrační krize; shodli se na tom, že je třeba vyslat do zemí, ze kterých odchází nejvíce migrantů, jasný signál, že západní země v čele s Německem přijmou jen ty, kteří jsou ohroženi na životě. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha se německá politika v oblasti migrace postupně přibližuje postoji Česka a zemí Visegrádské skupiny. „Pokud by se nepodařilo na jaře zastavit další očekávanou vlnu uprchlíků, hrozila by katastrofa, kterou by Evropa podle mého názoru nemusela ustát. Měli bychom vysílat signály do zemí jako je Írán nebo Afghánistán, které by odradily velké množství jejich obyvatel od cesty do Evropy,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Dodal však, že považuje za nezbytné poskytnout azyl menším skupinám, např. křesťanům ze Sýrie, kteří čelí vážnému útlaku. „Je třeba provádět důslednou azylovou politiku a přijímat pouze ty, kteří jsou ohroženi na životě. Musíme zajistit, aby se do schengenského prostoru nedostali ti migranti, kteří přicházejí do Evropy z ekonomických důvodů,“ řekl Milan Štěch na tiskovém briefingu po jednání s Tillichem.

Předseda Spolkové rady SRN Tillich popsal, že v Německu existuje širší politická shoda na záměru redukovat počty uprchlíků, snížit vnější atraktivitu azylového systému Německa a spolupracovat při řešení migrační krize s Tureckem a severoafrickými zeměmi. Němečtí politici se ale zatím nedokázali shodnout na zavedení některých konkrétních opatření, např. navracení lodí s uprchlíky z moře zpátky do Turecka. „Shodujeme se v tom, že Česko i Německo chtějí pomocí efektivních opatření snížit počty uprchlíků, kteří míří do Německa. Jsme zajedno také v názoru, že není dobré, když v rámci EU existují národní řešení, která zhoršují možnost společného řešení,“ upozornil Tillich.

Oba politici při vzájemném jednání a pracovním obědě hovořili také o modernizaci železnic a dálnic nebo o problematice energetiky a bezpečnosti. Dohodli se také na tom, že zintenzivní vzájemné setkávání představitelů Senátu Parlamentu ČR a německé Spolkové rady. „Musíme postupovat společně, mluvit spolu, a ne o sobě, problémy si vyříkávat, a ne si je vyčítat,“ uzavřel Tillich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.