Štěch (ČSSD): Přeji Slovensku, aby předsednictví zvládlo dobře a se ctí

06.06.2016 21:30

ČR i Slovensko odmítají kvóty, vzájemné vztahy jsou i po výměně politické reprezentace vynikající.

Štěch (ČSSD): Přeji Slovensku, aby předsednictví zvládlo dobře a se ctí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch jednal s předsedou slovenské Národní rady Andrejem Dankem. Shodli se na tom, že pro obě sousední země není přijatelný mechanismus povinného přerozdělování uprchlíků do zemí EU a sankce za případný nesouhlas s tímto postupem. Danko přijel spolu s trojicí místopředsedů Národní rady na svou první zahraniční návštěvu do Česka, během které se setká také s premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny, již ráno jednal s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

Slovensko se ujme 1. července předsednictví v Radě Evropské unie a jako člen Visegradské skupiny tak získá výraznější možnost uplatňovat své postoje a názory zemí V4, včetně českých. Česko i Slovensko odmítají imigrantské kvóty a také sankce uplatňované EU na země při odmítání migrantů. „Přeji Slovensku, aby předsednictví zvládlo dobře a se ctí. Zároveň očekávám, že ze strany starých členů EU bude čelit četné kritice svých postojů. Musíme ale uvnitř EU umět hájit společné zájmy našich občanů. Budeme dělat vše pro to, aby mechanismus povinného přerozdělování uprchlíků nebyl přijat,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

„Není pro nás snadné sledovat, když migranti v Evropě dostanou lepší péči, než se dostává našim občanům. Jsme malý stát a chceme být dobrým hostitelem pro uprchlíky, kteří utíkají před válkou. Zároveň ale chceme ukázat jiné pohledy na celý problém. Z navrhovaných sankcí ve výši 250 tisíc eur, které hrozí za nepřijímání migrantů, jsme rozčarováni. Už proto, že tato částka má jinou hodnotu u nás a v západní Evropě,“ řekl v Senátu Andrej Danko. Oba politici se shodli, že na parlamentní úrovni jsou vztahy obou zemí výborné bez ohledu na to, jaké je složení parlamentu a které strany vládnou.

Předseda Senátu Štěch podpořil kandidaturu slovenského diplomata a dlouholetého ministra zahraničí Miroslava Lajčáka na post generálního tajemníka OSN. Během jednání hovořili také o příčinách migrace, postupech světových mocností v boji s islámským státem a také o ekonomice obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.