Štěch (ČSSD): Senát bude petici proti kácení šumavských lesů věnovat maximální pozornost

19.02.2016 10:12

Předseda Senátu Milan Štěch převzal petici "NE - ohrožení zdrojů vod pro Volarsko - Vimpersko - Strakonicko" od iniciátora petice Petra Martana. V přijímacím salonku byl přítomen také senátor Jiří Oberfalzer za petiční výbor. Petice s 13 050 podpisy se staví proti novele zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, která nedávno ve Sněmovně prošla prvním čtením.

Štěch (ČSSD): Senát bude petici proti kácení šumavských lesů věnovat maximální pozornost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na tiskové konferenci

Vyjádření Petra Martana jsme zveřejnili ZDE.

Obrázek přidružený k tiskové zprávě

Petice požaduje zachovat doposud zelené vzrostlé lesy na území Národního parku a CHKO Šumava, které chrání zdroje spodních a povrchových vod. Petenti požadují konkrétní řešení: změnit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby vodohospodářská funkce tamních lesů byla považována za nadřazenou zájmům dogmatické ochrany přírody. Konkrétně se chce, aby v zákonu byla věta, že může uschnout, nebo být vykácen max. 1 ha lesa v jedné lokalitě. Pokud by uschla větší rozloha lesů, tak by se jednalo o porušení zákona pro správce lesů. Dále se požaduje, aby zákon zakázal vyhlásit bezzásahové lesy v pramenných oblastech řek a tam, kde mají obce a města studny pro veřejné zásobování vodou. Nebude-li toto striktně uvedeno v zákoně, tak petenti požadují zmenšit území Národního parku Šumava o jeho jihočeskou část.  

Předseda Senátu Štěch a člen petičního výboru Oberfalzer slíbili, že Senát bude petici věnovat maximální pozornost - po pečlivém projednání ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice ji projedná také plénum Senátu, protože pod ní je podepsáno více než 10 tisíc občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…