Štech: Současná společnost je společnost rychlých změn a tomu je třeba přizpůsobit vzdělávání

03.11.2017 18:18

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech vystoupil na 39. zasedání Generální konference UNESCO v Paříži.

Štech: Současná společnost je společnost rychlých změn a tomu je třeba přizpůsobit vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

Coby vedoucí české delegace přednesl národní projev, s náměstkem UNESCO Qianem Tangem jednal o dlouhodobých cílech a směřování vzdělávací politiky. Hlavním tématem konference je udržitelný rozvoj ve vzdělávání.

„Současná společnost je společnost rychlých změn. Těmto změnám bude třeba přizpůsobit cíle a obsah vzdělávání. UNESCO by se proto mělo zaměřit i na takové priority, jako je financování školství a podpora vzdělávání učitelů,“ uvedl ministr Štech v národním projevu. Ocenil působení mezinárodního společenství v boji proti ničení kulturního dědictví a připomněl, že Česká republika pomáhá se záchranou světových kulturních památek například v Sýrii. Ministr vyzdvihl také vznik sítě UNESCO Global Geoparks, která rozšířila ochranu UNESCO i na geoparky. Zároveň zdůraznil, že budoucnost UNESCO je právě v trvalé podpoře vzdělávání, vědy a kultury a organizace by se naopak měla vyvarovat přílišné politizace.

Na setkání s náměstkem generální ředitelky UNESCO pro vzdělávání Qianem Tangem poukázal ministr Štech na to, že UNESCO je v ČR vnímáno především jako organizace s výraznou aktivitou v oblasti ochrany kulturního dědictví a životního prostředí, méně pak jako organizace, která se rovněž věnuje vzdělávání. Ze své pozice předsedy České komise pro UNESCO chce přispět k nápravě. Dále pak informoval o opatřeních, které ČR dělá ke zkvalitnění vzdělávání. Mezi hlavní cíle nového programu UNESCO Education 2030 totiž patří zajistit kvalitní a inkluzivní vzdělávání a rovný přístup ke vzdělávání pro všechny. Ministr představil také opatření k očekávanému stárnutí učitelů. Náměstek Qian Tang ocenil český systém vysokoškolské přípravy budoucích pedagogů a vyzval ke sdílení českých zkušeností v rámci UNESCO.

Na Velvyslanectví ČR v Paříži pak vystoupil ministr s odbornou přednáškou k tématu inkluze. O nastavení podmínek a kvalitě poskytovaného vzdělávání na školách v ČR a ve Francii diskutoval ministr s profesorem Pařížské univerzity Jean-Yvesem Rochexem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.