Štefek (KSČM): Chceme mít symfonický orchestr

01.07.2015 18:15

O možnostech založit Středočeský symfonický orchestr diskutoval poslední červnový den radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek s pracovníky oddělení kultury a s Jiřím Mikulou, který je iniciátorem znovuobnoveného projektu.

Štefek (KSČM): Chceme mít symfonický orchestr
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

O možnostech založit Středočeský symfonický orchestr diskutoval poslední červnový den radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek s pracovníky oddělení kultury a s Jiřím Mikulou, který je iniciátorem znovuobnoveného projektu.

„Středočeský symfonický orchestr v kraji působil od roku zhruba 1960 a rozpadl se v bouřlivých devadesátých letech jako mnohé další kulturní instituce. Myšlenka obnovit jeho činnost a mít tak reprezentační orchestr využitelný i pro potřeby kraje, který by sídlil v Poděbradech a mohl se opřít i o podporu města, je jistě zajímavá. Proces vzniku další příspěvkové organizace kraje je však náročný a do konečného rozhodnutí musíme vydiskutovat a zanalyzovat finanční, programové i provozní aspekty projektu,“ shrnul námět radní Štefek.

Orchestr, který by dle Jiřího Mikuly mohl začít fungovat od poloviny roku 2016, by se skládal z 35 kmenových hráčů z absolventů středních a vysokých uměleckých škol.  Při předpokládaných desítkách koncertů po kraji i mimo něj by se rozpočet organizace pohyboval ročně kolem 16 milionů Kč. V případě plnění aktuálních kritérií by na svou činnost mohl po 3 letech získat i dotaci z Ministerstva kultury.

Město Poděbrady by nově vzniklému subjektu poskytlo zkušebnu a připravuje na náměstí multikulturní zařízení se sálem, kde by filharmonie mohla koncertovat. Zároveň by poskytlo notový archiv zrušeného orchestru a podporovalo činnost i dalšími způsoby.

„Nedávno jsem navštívil Poděbrady a prošel si navrhovaná místa i se starostou města. Námět na vznik orchestru řešíme již několik měsíců, aktuálně se snažíme posunout projekt do obdoby podnikatelského plánu, tedy potřebujeme třeba seznamy míst a akcí v kraji, kde by mohl orchestr nebo jeho části koncertovat, konkrétní výstupy možné spolupráce se školami, podrobnější členění předpokládaných nákladů a výnosů i třeba personální a organizační otázky,“ dodal radní Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…