Štefek (KSČM): GASK představil výstavní plán na rok 2014

26.02.2014 10:55

V pátek 21. února se v prostorách Českých center v Praze uskutečnila tisková konference Galerie Středočeského kraje, na které byl představen výstavní plán pro rok 2014 a program lektorského centra.

Štefek (KSČM): GASK představil výstavní plán na rok 2014
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V pátek 21. února se v prostorách Českých center v Praze uskutečnila tisková konference Galerie Středočeského kraje, na které byl představen výstavní plán pro rok 2014 a program lektorského centra.

„Majakovskij řekl, že „umění není zrcadlo, které svět odráží, ale kladivo, kterým se do světa buší“. GASK je i takovýmto kladivem, protože často provokuje, překvapuje, pokládá otázky a výzvy, ale samozřejmě zároveň i nabízí, inspiruje, vzdělává a tvoří.“ ohodnotil na konferenci výstavní plán radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který zároveň ocenil činnost GASKu a jeho pracovníků a seznámil média s investicemi kraje do kutnohorské Jezuitské koleje, kde GASK sídlí.

Hlavním tématem letošní sezóny bude nová stálá expozice „Stavy mysli – za obrazem“. Po slavnostním zahájení 24. Května bude mít veřejnost příležitost obdivovat to nejlepší ze sbírkového fondu GASKu. Vedoucí kurátor Richard Drury představí zcela nový pohled – expozice bude založena na jednotlivých okruzích odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu děl (například úzkost, touha, radost). Obvyklé je uskupení děl čistě podle časové či slohové vzájemnosti.

Již prvního března ale zahajuje GASK letošní činnost vernisáží 3 nových výstav.

„Figurama 14“ je mezinárodním projektem s třináctiletou tradicí prezentujícím aktuální figurální tvorbu na vysokých uměleckých školách. Letos se účastní na 12 škol ze čtyř zemí.

„Július Koller“ je zase výstava o tomto představiteli slovenské nezávislé scény pohledem Zuzany Bartošové a fotografky Květy Fulierové.

Z rodinného alba je společný projekt GASKu s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně, který sleduje klíčové období vývoje Umělecké besedy mezi 20. a 40. lety dvacátého století.

I v roce 2014 pokračuje program podpory mladých umělců „Mladí umělci v GASK“, v kterém mohou využít Projectroom, whitebox či experimentální prostor. Lektorské centrum zase nabízí vzdělávací aktivity nejen pro umělce, ale i pro děti, rodiny, seniory, výtvarné dílny, přednášky a kurzy. Nebudou chybět ani sociální aktivity – „Umění spojení“ s podtitulem „014 junior“, který zprostředkovává kontakt mezi různorodými cílovými skupinami – tentokráte bude výtěžek věnován dětem a mladým lidem se sociálním či zdravotním znevýhodněním.

„Aktivity GASKu jsou velmi pestré a to dnes nehovoříme ani o nových expozicích souvisejících s končící rekonstrukcí severního křídla a štábního domku, ani o dalších doprovodných kulturních či turistických akcích v prostorách Jezuitské koleje.“ dodal radní Štefek.

Obdobná tisková konference proběhne v GASKu 27. února. Podrobný plán činnosti naleznete na stránkách www.gask.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…