Štefek (KSČM): Oceňuji vše, co vede k pravdivé prezentaci historie

18.05.2015 9:40

Ve společenském domě v Rožmitále pod Třemšínem se v sobotu 16. května konalo setkání regionálních historiků, kronikářů a pamětníků květnového povstání 1945. Tématem setkání bylo Vítězství nad fašismem.

Štefek (KSČM): Oceňuji vše, co vede k pravdivé prezentaci historie
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Ve společenském domě v Rožmitále pod Třemšínem se v sobotu 16. května konalo setkání regionálních historiků, kronikářů a pamětníků květnového povstání 1945. Akce se konala pod záštitou radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka.

„Vysoce oceňuji aktivity směřující k pravdivé prezentaci naší historie. Také Středočeský kraj v této činnosti může významně pomoci – v příspěvkových organizacích se nachází množství historických dokumentů i sbírkových předmětů, navíc je téma osvobození od fašismu součástí letošního výstavního a akčního plánu. Regionální historii máme zachycenu taktéž v publikacích v knihovnách. Z fondového systému kraje je možné čerpat dotace na obnovu památníků, historické publikace a přímé akce. A v neposlední řadě připravujeme digitalizační centrum, v kterém bude možné historické dokumenty včetně kronik zdigitalizovat a zpřístupnit na internetu,“ přispěl do zahájení setkání radní Štefek.

Setkání zahájil po úvodních vystoupeních hlavní příspěvek historičky Hany Kráčmarové zaměřený na nejčastější dezinterpretace související s II .světovou válkou. Květnové dny 1945 přímo z kronik některých měst byly popsány v dalších diskusních příspěvcích.  Vlastní zážitky z osvobození prezentoval pamětník bojů na Slivici Jindřich Hacaperka  nebo pamětníci pražského květnového povstání jako třeba jeden z nejmladších účastníků Jan Turek. O osvobození Rožmitálu sdělil své přímé zážitky Jiří Plachý. K historii Benešovska za doby okupace přednesl příspěvek Jiří Vosáhlo, k témuž tématu na území Mělnicka vystoupil Drahoslav Hyka. Okres Příbram v době okupace představil Jiří Svoboda. Účastníci se dozvěděli i o koncepci nacistů při likvidaci Československého průmyslu nebo o archivu sekce regionálních dějin či činnosti Klubu českého pohraničí. Své si řekli i kronikáři, kteří kromě prezentace historických zápisů informovali i o těžkostech, se kterými se dnes kronikáři potýkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.