Štefek (KSČM): Pověstné báchorky z Podbezdězí

16.07.2015 15:58

15. července byla v muzeu v Bělé pod Bezdězem zahájena výstava Pověstné báchorky z Podbezdězí.

Štefek (KSČM):  Pověstné báchorky z Podbezdězí
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

15. července byla v muzeu v Bělé pod Bezdězem zahájena výstava Pověstné báchorky z Podbezdězí. Vernisáže výstavy se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Výstava připomíná místní povídky, pověsti, báchorky a pohádky. Pro místní obyvatele jistě bude vítaným příspěvkem k poznání vlastních kořenů, pro ty vzdálenější návštěvníky zase důkazem o pestrosti a zajímavosti tohoto koutu naší země,“ řekl radní Štefek.

Známé, méně známé i zapomenuté „báchorky“ se dochovaly v pozůstalosti sudoměřského písmáka Jana Evangelisty Konopase (1833 – 1909).

Některé pověsti byly doplněny fotografiem

Na vernisáži si účastníci 2 z nich připomněli i interaktivněji – v podobě loutkového divadla byla představena povídka o krásné katově dceři, v audio podobě bylo možné vyslechnout zase povídku o dobrém lékaři. Některé pověsti jako Krásná katova dcera, Petrovina, O Pacifikovi a řadu dalších doplnil fotografiemi David Bouček a studenti filmové školy FOFITV v Skalsku.

Výstava v 1. patře místního zámku, kde muzeum jako pobočka Muzea Mladoboleslavska sídlí, potrvá až do konce září.

Již během několika příštích dnů si lidé návštěvu této výstavy a dalších expozic mohou okořenit zajímavým programem. 19. července od 18 hodin se zde uskuteční tradiční letní koncert Radka Tomáška a Radka (Rae) Tomáška „…Každý nový song tam krásně zněl“ a 5. srpna zde bude zahájena výstava „Zaniklé Ralsko“ o zaniklých obcích a osadách v bývalém Vojenském újezdu Ralsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

16:14 Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řeporyjskému starostovi Pavlu Novotnému a jeho hrub…