Stehlík (ANO): Důvěryhodnost voleb závisí na způsobu hlasování

06.11.2020 15:35

Letošní prezidentské volby v USA dokazují, jak nedůvěryhodné a chaotické je korespondenční hlasování, což by mělo být varováním před podobnými experimenty v zemích, kde probíhají svobodné volby.

Stehlík (ANO): Důvěryhodnost voleb závisí na způsobu hlasování
Foto: archiv Petra Stehlíka
Popisek: Petr Stehlík

Letošní prezidentské volby ve Spojených státech nám vedle vyostřeného těsného souboje mezi demokratem Joem Bidenem a republikánem Donaldem Trumpem přinesly velké ponaučení pro celý svět, kde se konají svobodné volby. Vzhledem k pandemii COVID – 19 hlasovali Američané v masivní míře korespondenčně. Podle mých předpokladů se tento způsob volby prokázal jako krajně nedůvěryhodný, zmatečný a nedůstojný. Jen stěží může být považován za vhodný způsob hlasování ten, při kterém se třicet tisíc hlasů ve Filadelfii odstaví, protože se jednalo o neplatné lístky, které mají být po sečtení všech ostatních hlasů v Pensylvánii překontrolovány. V Nevadě přicházejí voliči do volebních místností odevzdat svůj hlas, ale dovědí se, že již hlasovali korespondenčně. V jiných státech se nacházejí vyhozené obálky s hlasy. Je tedy patrné, že tento způsob hlasování neprospívá demokratickým volbám.

Velmi podobným, ne-li horším způsobem hlasování by bylo elektronické hlasování. Neumím si představit, že bych s důvěrou svěřil svůj hlas virtuálnímu světu, kdy namísto kontroly dokladů od člena volební komise a vydání úředně ověřené obálky bych volil opsáním či naskenováním údajů z dokladů a kliknutím myší na PC využil práva volit. Jako laik na kybernetickou bezpečnost si pokládám otázku, jestliže se může zdatný hacker nabourat do sítí NASA či CIA, proč by nedokázal nabourat se do systému voleb? Nebo kdo zaručí, že za seniory nepošlou přes počítač hlasy jejich progresivistická vnoučata?

Pokud jsou volby tajné, nedovedu si představit, že bych důvěřoval korespondenčnímu či elektronickému hlasování. Nemůže být bezpečnější a důvěryhodnější způsob hlasování než je prezenční návštěva volební místnosti, ověření totožnosti od členů komise, která vydá úředně ověřenou obálku a následně osobního vhození volebního lístku do zapečetěné urny.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petr Stehlík

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…