Štěpánek (Trikolora): Valorizace důchodů jako test demokracie a právního státu

04.03.2023 20:26 | Komentář

Upravit ve změněné ekonomické situaci vzorec pro valorizaci důchodů je zcela legitimní věc. Musela by to udělat každá vláda. Zakopaný pes je jinde. Jde o to, jak a kdy se to dělá.

Štěpánek (Trikolora): Valorizace důchodů jako test demokracie a právního státu
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

Pokud Fialova vláda chtěla, aby změněná pravidla platila už od léta, správné načasování propásla, přičemž je úplně jedno, zda kvůli svému amatérismu či proto, že se bála přijít s tímto nepopulárním opatřením před prezidenskými volbami. Každopádně se ale rozhodla, že příslušnou novelu zákona protlačí ve sněmovně silou, ve stavu legislativní nouze a za cenu ohýbání a porušování pravidel a zákonů.

Stručně řečeno, Fialova vláda si z Ústavy ČR, zákonů i jednacího řádu sněmovny, což je mimochodem také zákon, udělala trhací kalendář. Že s tím u opozice narazí, bylo jasné už předem.

Fiala a spol. zřejmě žijí v přesvědčení, že když mají ve sněmovně pohodlnou většinu, mohou všechno. Nemohou. Aspoň v právním státě ne. Ale všechno špatné bývá obvykle také k něčemu dobré. Nyní, když tedy vláda svoji pochybnou novelu sněmovnou protlačila, budeme mít skvělou příležitost přesvědčit se, jestli ještě aspoň trochu žijeme v právním státě, nebo zdali právní nihilismus už prorostl také do dalších ústavních orgánů.

Senát a senátoři o sobě rádi prohlašují, že jsou pojistkou demokracie. Nyní k tomu budou mít skvělou příležitost, aby nám to předvedli doslova v přímé přenosu. Pokud Senát skutečně je pojistkou demokracie, nepochybně tuto novelu smete, protože znásilnění řady pravidel, kterých se Fialova vládní koalice dopustila, konkrétně zneužití stavu legislativní nouze, retroaktivity a popření zásluhovosti, je tak očividné, že pouze slepý, hluchý a nemyslící člověk to může ignorovat. Uvidíme, jakou vizitku nám Senát pošle, respektive, jaké vysvědčení sám sobě vystaví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petr Štěpánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.