Štěpánová (STAN): Kouzelná zkratka ITI skrývá velké možnosti

10.03.2018 10:16

Když se řekne ITI, část lidí tuší, že se za tím u nás skrývají velké evropské investice do hradecko-pardubické aglomerace. Málokdo ale ví, co vlastě tato zkratka znamená. Celkově ten složitý název zní Integrované teritoriální investice. Kdo by si to pamatoval, že? Tak raději zůstaňme u ITI.

Štěpánová (STAN): Kouzelná zkratka ITI skrývá velké možnosti
Foto: STAN
Popisek: Hana Štěpánová (STAN)

Evropská unie se v tomto období rozhodla vytipovat právě takové oblasti, kde je silná koncentrace obyvatelstva a ekonomických činností a jejichž vazby velkou měrou ovlivňují konkurenceschopnost celého regionu. V té naší hradecko-pardubické aglomeraci žije celkem přes 335 tisíc obyvatel ve 14 městech a 131 obcích. Hlavními tématy jsou doprava, životní prostředí, využití památek a školství. Celkem v této oblasti zůstanou z ITI čtyři miliardy korun.

Pardubický kraj má v ITI několik velkých želízek v ohni. Rekonstrukci Příhrádku, nový muzejní depozitář v Ohrazenicích, rekonstrukci vnitřních prostor Zámku Pardubice, archeodepozitář a do budoucna možná i Gočárovy mlýny. K tomu také několik velkých projektů na středních školách.

A není to žádná vzdálená hudba budoucnosti. Na mnoha ze jmenovaných projektů už začaly stavební práce. Můžete se podívat na aktuální novinky třeba v newsletteru na stránkách zde.

Zároveň bych ale chtěla vyzdvihnout mravenčí práci úředníků při získávání dotací, která zvenku není vidět. Díky nim peníze do kraje přijdou a stavby mohou být uskutečněny. Samotná realizace je poté již krásnou lahůdkou, kterou všichni vnímáme. Souběžně s tím ale stále běží práce "neviditelná", kdy úředníci našeho odboru regionálního rozvoje kontrolují, aby vše legislativně proběhlo bezchybně a dotace byla vyplacena. A já věřím, že tomu tak bude i při závěrečném účtování.

Hana Štěpánová radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…