Stranjura (ODS): Kdybych chtěl hovořit o nesplněných slibech Andreje Babiše, tak opět nestihneme večeři

25.04.2019 15:23

Projev na 29. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 25. dubna 2019 k Výroční zprávě NKÚ 2018, hrozícímu deficitu státního rozpočtu 2019 a Žádosti Evropské komisi o zveřejnění závěru šetření střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

Stranjura (ODS): Kdybych chtěl hovořit o nesplněných slibech Andreje Babiše, tak opět nestihneme večeři
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Vážený zbytku vlády, kolegyně, kolegové,

mé vystoupení bude velmi stručné, protože jednat o těchto bodech bez premiéra nedává smysl. Nejprve položím řečnickou otázku: Kde je Radek Vondráček? A jestli se dobře baví, když sleduje tuto schůzi. Když premiér je na dlouhodobě plánované zahraniční cestě, a předseda Sněmovny Radek Vondráček svolá mimořádnou schůzi na tento termín. Pane předsedo, prostřednictvím pana místopředsedy, bavíte se dobře? Bavíte se dobře? Máte radost, jak se vám to povedlo znehodnotit toto jednání? Já se nebavím.

Myslím, že Radek Vondráček každým svým činem dokazuje, že nedorostl do funkce předsedy Poslanecké sněmovny a že je to pouze funkcionář hnutí ANO, který shodou okolností zastává třetí nejvyšší ústavní funkci v České republice.

Svolání schůze na termín, kdy je premiér na zahraniční cestě, považuji za nehoráznost ze strany předsedy Poslanecké sněmovny. Proto budu také poměrně stručný a mohu slíbit Andreji Babišovi, že před tou debatou neuteče, že se před ní neschová. Je jedno, že už dvě hodiny zasedá ministerstvo propagandy ve Státních aktech a paní ministryně tady přečetla mistrný akt ministerstva propagandy, směsici pravd, faktů, polopravd a vyslovených lží. Musel bych reagovat skoro stejně dlouho, jako bylo vystoupení paní ministryně, abych ty polopravdy a ty lži vyvracel. Ale to si nechám na dobu, kdy budeme tyto body projednávat za přítomnosti pana premiéra.

V posledních letech, měsících, týdnech a dnech vidíme útok hnutí ANO na instituce státu. Máme tady velké spiknutí. Policie se spikla proti premiérovi. Ministr vnitra nic. Státní zástupci se spikli proti premiérovi. No ministr spravedlnosti už rezignoval. Myslím, že stejně by měl postupovat, pokud jsou pravdivá slova pana premiéra, stejně by měl postupovat ministr vnitra. Dneska jsme se z díla ministerstva propagandy hnutí ANO dozvěděli, že další, kdo se spiknul proti Andreji Babišovi ve vládě, je Nejvyšší kontrolní úřad. K tomu se přidávají Brusel, německá televize atd. Údajně kvůli protiimigrantské politice Andreje Babiše. Tak jenom připomenu, že frakce nejvíce proimigrační v Evropském parlamentu je frakce, ve které sedí europoslanci hnutí ANO. Já vím, že se vám to daří poměrně úspěšně zatajit před občany České republiky. Ale tak to je.

Není tady premiér. Není tady vicepremiér. Ruší mě paní ministryně. (Ministryně Schillerová si nahlas povídá za řečníkovými zády s poslancem Janem Volným.)

Ale chvilku jsem zahlédl druhého pana vicepremiéra Jana Hamáčka dnes dopoledne, asi tak 70 až 90 vteřin. Chtěl jsem ho požádat, aby zkontroloval můj překlad z politického jazyka do českého jazyka, zda by s tím souhlasil. Připravil jsem si jenom dva výroky z tohoto jazyka. ČSSD má problém. S čímkoli, tam si dosaďte, co chcete. Znamená to, nic s tím neuděláme. Vlastně mám tři výroky. Další výrok je: ČSSD má vážný problém. Dosaďte si, co chcete. Znamená to, možná vydám tiskovou zprávu, ale nebojte se, milí koaliční partneři, nic horšího to nebude, ale chápejte, musím něco udělat. A něco z ekonomického slovníku ČSSD. To nevím, jestli říkala ministryně práce, nebo ministr vnitra. ČSSD našla 30 miliard. Správné znění je: ČSSD se rozhodla, komu vezme 30 miliard. Takhle taková malá lekce, malý slovníček z politické češtiny do obecné češtiny. Ale pan vicepremiér více než několik desítek sekund tomuto dnešnímu jednání nevěnoval. Abychom nekritizovali pouze premiéra, který je na zahraniční služební cestě.

A protože krátkou sirku, kdo má vystoupit, si vytáhla paní ministryně financí, tak asi jenom pět nebo šest krátkých vět k působení Ministerstva financí a Finanční správy. A nebudu dělat dlouhou analýzu mnoho let dozadu, protože to bychom tady nestihli nejenom oběd, ale ani večeři.

Nezákonné zajišťovací příkazy, likvidace normálních, zdravě fungujících českých firem. Bod číslo jedna.

Druhá zpráva z Finanční správy. Finanční správa ignoruje rozhodnutí Ústavního soudu a bude zadržovat nejenom nespornou část DPH, ale cokoli se jí zamane.

Třetí zpráva. Ale pozor, tuto zprávu vydal člen spiknutí - Nejvyšší kontrolní úřad. Zakázka na pořízení EET byla nezákonná a stát vyhodil několik desítek milionů korun. To musíme brát s rezervou, protože jak paní ministryně z díla ministerstva propagandy dokázala, Nejvyšší kontrolní úřad pod vedením sociálního demokrata se přidal do řad spiklenců.

Ministerstvo financí, na tom se shodujeme se spiklenci z NKÚ, není schopno dokázat jakýmkoli relevantním způsobem přínos EET do státní pokladny. Dneska jsem poslouchal čirou náhodou rádio, nebudu jmenovat stanici, abych nedělal propagandu, zkusím to popsat zástupným názvem agrorádio. A agrorádio, podívejte, vysílá reklamu na účtenkovku. Tomu se odjakživa říkalo malá domů.

Kdybych chtěl hovořit o nesplněných slibech Andreje Babiše, tak opět nestihneme večeři. Tak opět jenom z resortu, jehož ministryně si vytáhla krátkou sirku, že aspoň jeden promluví na této schůzi. Byl to asi rok 2015, kdy Andrej Babiš tady vystoupil jako ministr financí a říká: Mám připravenou penzijní reformu, asi do dvou měsíců jí představím. Načež vystoupil kritický vládní poslanec Martin Komárek z tohoto místa, na kterém teď stojím - a můžete si to najít ve stenozáznamech - řekl, já bych řekl, legendární větu: Ještě jsem tu reformu neviděl, ale stoprocentně to bude nejlepší důchodová reforma, která tady kdy vznikla. No, od té doby uplynuly asi čtyři roky a vaše ministryně práce a sociálních věcí nám oznámila, že důchodová reforma není potřeba, protože pořád do toho bankomatu chodí a pořád ten bankomat vydává nějaké peníze. Sice na dluh, ale jak už to u lichvářů bývá, půjčovat na vysoký úrok a na dluh je docela oblíbená činnost.

A poslední slib - a to všechno ostatní si nechám na schůzi, až tady bude Andrej Babiš - Andrej Babiš chtěl v říjnu roku 2017 v mašličkách předat budoucímu ministru financí úplně nový zákon o dani z příjmů. Touto činností pověřil svou náměstkyni paní Alenu Schillerovou. Chci se zeptat stávající ministryně financí, shodou okolností té samé Aleny Schillerové, zda jí ten zákon v mašličkách předala. A pokud ano, zda nám ho někdy ukáže, nebo to bude jak s tím Národním investičním plánem, kdy tady Andrej Babiš má vytištěnou přední a zadní stranu, na přední straně má napsáno Národní investiční plán, tady z tohoto místa takhle mává a říká, tady ho mám, ale já vám ho neukážu. Sice vznikl za státní peníze a udělali jsme si několik večírků po všech českých krajích, možná i moravských, ale je to moje know-how. Paní ministryně, to je řečnická otázka. Předala jste si ve složkách ten zcela nový zákon o dani z příjmů? Pokud ano, proč ho před námi schováváte? A nebo je to zase další příručka z ministerstva propagandy, některé bych mohl jmenovat, osmnáct milionů výnosů z EET, a co za to pořídíme? Nebo o čem sním, když náhodou spím, nebo nespím - už úplně přesně nevím, jak to bylo - tady napsal Andrej Babiš a pak řekl: Co to kritizujete? (Zvýšeným hlasem.) To psalo dvě stě lidí! Ale je to jeho know-how. Tak nevím, kolik lidí psalo tu další příručku, kterou nazvali - viděl jsem tu hezkou přední stranu - Národní investiční plán - podotýkám, že vznikla za státní peníze, ale my ji vidět nemůžeme.

Paní ministryně zlehčuje stav státního rozpočtu. Souhlasím s tím, že dělat po prvním kvartálu unáhlené soudy, je předčasné. Nedělal jsem to ani loni, ani letos. Na druhé straně přehlížet varovné signály, nulový růst německé ekonomiky a další signály, je prostě krátkozraké a nebezpečné. A pak uslyšíme x důvodů, proč ten rozpočet nedopadl, jak by měl, například, že ti spiklenci v Bruselu, NKÚ, v novinách, v policii, státní zástupci - samozřejmě - opozice, která má jediný program Antibabiš - to je úplně stejné, já bych to otočil - tato koalice, včetně toho, že s tím ČSSD má někdy problém a někdy velký problém - pana předsedu Chvojku to nudí, ale já bych chtěl, aby mě poslouchal - že přestože s tím mají velký problém a někdy jenom problém, tak je to vláda pouze na ochranu zájmů Andreje Babiše, ekonomických, politických a osobních. A to je celé. A to, že vám ministerstvo propagandy napíše - nevím, jak bych to nazval slušně - referát, referát - vy k němu přistoupíte tónem uspávače hadů, tím se Andrej Babiš nepříjemných otázek opozice a našich voličů určitě nezbaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…