Středočeská ODS: ČSSD si platí volební inzerci z krajských prostředků

21.10.2013 19:23

Středočeští sociální demokraté zneužívají pro svoji předvolební kampaň peníze středočeských daňových poplatníků. V deníku Právo vyšel dne 5. října 2013 inzerát zadaný a placený Středočeským krajem, který informoval o setkání hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) s lídrem středočeské ČSSD Janem Hamáčkem.

Středočeská ODS: ČSSD si platí volební inzerci z krajských prostředků
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

„Doufali jsme, že už pominuly doby, kdy David Rath běžně zneužíval krajské prostředky pro svou politickou propagaci. Ukazuje se ale, že se ČSSD nepoučila. Navíc se tak děje v čase, kdy má kraj opravdu vážné finanční problémy,“ říká bývalý středočeský hejtman Petr Bendl.

Jan Hamáček je v tomto inzerátu prezentován jako stínový ministr obrany. Inzerát má přiznanou podobu PR článku, který má pomoci lídrovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi. Záminkou pro tuto propagaci se stalo setkání a debata těchto dvou představitelů sociální demokracie o vojenském prostoru Brdy.

Předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Středočeského kraje Jan Skopeček (ODS) uvedl, že jde o zřejmé zneužití veřejných prostředků, které nemůže zůstat bez odezvy. „Kraj se nachází v dramaticky špatné finanční situaci. Řadu faktur hradí s komplikacemi po lhůtách splatnosti. Dluží, kam se podívá. A v této situaci vydává prostředky na kampaň lídra sociální demokracie. To je evidentní faul na všechny občany kraje,“ říká Jan Skopeček. Zmíněný inzerát bude stát Středočechy více než 20 tisíc korun, což je oficiální údaj vydavatele deníku Právo. Jan Skopeček k tomu dodává, že podobných inzerátů mohlo být v dalších médiích více.

Dřívější tiskový mluvčí Středočeského kraje a současný starosta Líbeznic Martin Kupka (ODS) považuje takový způsob propagace představitelů sociální demokracie na účet Středočeského kraje za naprosto nepřijatelný. „Je to zjevně předvolební inzerát, nejen načasovánín, ale i obsahem. Prezentuje se v něm setkání hejtmana se stínovým ministrem, což je pouze stranická funkce. Přednost by logicky měly dostat mnohem závažnější jednání s řadou oficiálních představitelů. Není pochyb o tom, že jde o ukázkové zneužití veřejných prostředků pro předvolební kampaň jedné politické strany,“ zdůrazňuje Martin Kupka.

Středočeská ODS proto vyzývá předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby uhradil z pokladny ČSSD náklady, které za propagaci středočeských sociálních demokratů nesou všichni občané tohoto kraje. Zároveň vyzývá středočeské sociální demokraty, aby vyčíslili všechny náklady na podobné předvolební inzeráty zadané do tisku v měsících září a říjen letošního roku. Takový způsob zneužívání veřejných peněz pro čistě stranické účely vypovídá o morální integritě, politické úrovni a přístupu k daňovým poplatníkům ze strany ČSSD.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Bendl

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.