Středočeský kraj: Slaný a Mělník patřily o víkendu folkloru

10.06.2014 21:56

Náměstí měst Slaný a Mělník zaplnily v sobotu folklorní soubory. V královském městě Slaný probíhal 3. ročník Západoslovanského folklorního festivalu, v Mělníku již 16. ročník mezinárodního folklorního festivalu Mělnický Vrkoč.

Středočeský kraj: Slaný a Mělník patřily o víkendu folkloru
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Setkávání národopisných souborů z Čech, Moravy, Polska a Slovenska se stalo ve Slaném novou tradicí, která přispívá k většímu porozumění a přátelství mezi národy a zároveň upevňuje poznání našich vlastních kořenů,“ komentoval přehlídku středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce účastnil.

„Pokud má mít národ budoucnost, musí poznávat a rozvíjet vlastní kořeny, vědět, kdo je, jaké má tradice, zvyky, odkud pochází,“ navázal na radního Štefka náměstek hejtmana Zdeněk Syblík, pod jehož záštitou se akce konala.

Festival byl zahájen krojovým průvodem a na Masarykově náměstí vystoupily jednotlivé soubory. Nechyběl Slovácký krúžek v Praze, Seniorky z Bolatic, Čtyřlístek, Dětská cimbálová muzika LIŠA, Jedliniok z Wroclawi, Rusínský soubor Skejušan z Chomutova či Soubor orientálních exotických tanců Mata Hari.

Festival byl pořádán v rámci Dne přátelství slovanských národů, za podpory Středočeského kraje.

Krajskou podporu dostal i druhý festival, pod záštitou místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové a hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka, se od pátku do neděle představily nejen domácí soubory, ale i zahraniční hosté ze Slovenska a Litvy.

„Již 16. ročník navazuje na tradiční setkání, které probíhalo již od roku 1978. Od roku 2000 se festival koná každý rok a přispívá k udržení a rozvoji folklorního hnutí,“ řekl radní Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…