Stropnický (SZ): Starostka Hujová opsala reformu bytové politiky od zelených z Prahy 2

28.02.2014 20:05

Starostka Prahy 3 Ing. Vladislava Hujová (TOP 09) převzala iniciativu a opsala návrh na nová pravidla bytové politiky Prahy 3 z již schválených pravidel sousední Prahy 2.

Stropnický (SZ): Starostka Hujová opsala reformu bytové politiky od zelených z Prahy 2
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Matěj Stropnický

Chce jím zabránit nehospodárnosti při nakládání s bytovým fondem a zaručit svým plagiátorstvím maximální transparentnost při přidělování obecních bytů.

„Nečinnost ČSSD a TOP 09 v čele akciové společnosti v majetku MČ Praha 3, Správa majetkového portfolia (SMP), která má na starost rekonstrukce v oblasti bytové politiky, zapříčinila stav, kdy městská část vlastní zhruba 230 volných bytů, u kterých přichází o možný příjem z jejich nájmu ve výši 10 mil. korun ročně. Tyto byty jsou ovšem ve špatném technickém stavu a bez předchozích oprav je není možné pronajímat. Neřešení této situace místostarostou odpovědným za investice Bohuslavem Nigrinem (ČSSD) a ředitelem SMP Janem Maternou (TOP 09) a programové cíle městské části, k nimž jsme se zavázali již v roce 2012, přimělo starostku Ing. Vladislavu Hujovou (TOP 09) opsat návrh bytové politiky Prahy 3 ze schválených pravidel Prahy 2, která připravila a prosadila zástupkyně starostky MČ Praha 2 Kateřina Jechová za STRANU ZELENÝCH. Tento plagiát nyní TOP 09 předložila koaličním partnerům, ČSSD a ŽnS k připomínkování“, uvedl místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (Žižkov /nejen/ sobě, člen SZ).

Návrh starostky Hujové se - v kopii tak, jako pravidla Prahy 2 - zaměřuje především na čtyři prioritní skupiny – seniory, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené a sociálně potřebné občany Prahy 3 a jasně definuje kritéria uchazeče, postup schvalování žádosti, výši sníženého nájmu i dobu jeho trvání. Snaží se tak nejen o transparentnost, ale také o celkovou srozumitelnost pro občany Prahy 3.

„Opomíjí však fakt, že Praha 3 nemá stejnou demografickou situaci jako Praha 2. Ignoruje zároveň i výsledky analýzy ‚Odhadu potřebnosti a finanční udržitelnosti podpory bydlení MČ Praha 3‘, kterou pro žižkovskou radnici z mé iniciativy na podzim loňského roku zpracoval tým Katedry sociologie FF UK a která ke zmíněným skupinám vhodným k podpoře připojuje s ohledem na skladbu obyvatel Žižkova též občany „diskriminované na trhu s bydlením“, úplně pomíjí otázku bezdomovectví a doporučovaný koncept tzv. prostupného bydlení. To totiž nešlo opsat z Prahy 2, jejíž pravidla pronájmu bytů tyto problémy nereflektují,“ upozorňuje Stropnický.

„Mám radost, že starostka Prahy 3 paní Hujová ‚samostatně‘ vytvořila pravidla pronajímání bytů pro Prahu 3 tím, že opsala pravidla naše. Byla bych však ráda, kdyby je nevydávala za návrh TOP 09, neboť jsem je pro Prahu 2 a nově, jak vidím, tedy i pro Prahu 3, vytvořila já a jde tedy o návrh Strany zelených,“ zdvořile upozorňuje místostarostka Prahy 2 pro oblast bydlení Mgr. Kateřina Jechová (SZ) s tím, že „slušností by bylo aspoň se na jejich využití zeptat a neopisovat celé věty beze změn a hlavně bez uvedení zdroje.“

„Opisuje-li TOP 09 od Strany zelených, mám s tím sice morální problém, ale věcně jde o dobrý návrh. Upravím jej do příštího týdne pro potřeby obyvatel Prahy 3 a ŽNS jej nepochybně podpoří. Omluvu ze Žižkova na Vinohrady a od TOP 09 k zeleným by to ale asi chtělo,“ uzavírá Matěj Stropnický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …