Stržínek (ANO): Město podpoří vznik výtahů v bytových domech

21.09.2021 13:49

Zlepšit mobilitu a zajistit bezbariérový přístup k bytovým jednotkám ve čtyř a pětipodlažních domech má nový dotační program, který schválili zastupitelé.

Stržínek (ANO): Město podpoří vznik výtahů v bytových domech
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek

Vypsán je na rok 2022 a radnice pro něj zatím počítá s částkou tři miliony Kč.

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí

Město Valašské Meziříčí v uplynulých letech postupně dokončilo revitalizace sídlišť, jejichž cílem bylo zkvalitnit vnější prostředí v lokalitách, které obývá převážná část občanů. Aktuálně se zastupitelé rozhodli podpořit také zvýšení komfortu samotného bydlení prostřednictvím dotačního programu pro rok 2022 s názvem Mobilita. „Opakovaně se na nás obrací občané i zástupci SVJ s prosbou o finanční pomoc při výstavbě výtahu ve čtyř a pětipodlažních domech, které nejsou ve vlastnictví města. Z naší analýzy vyplývá, že by se tato problematika mohla týkat až 168 vchodů, přičemž se bavíme minimálně o stovkách našich občanů,“ popsal současnou situaci starosta Robert Stržínek a pokračoval: „S ohledem na stárnutí populace, ale také zajištění bezbariérovosti pro osoby se zdravotním postižením, po úrazech a v neposlední řadě i rodiny s malými dětmi, se dnes jeví výtah jako nezbytnost. V rámci rozpočtu na příští rok tak počítáme pro dotační program Mobilita s částkou tři miliony korun. Přímá dotace na výstavbu jednoho osobního výtahu v jednom vchodu bytového domu pak bude činit 200 tisíc.“

V případě pořízení výtahu pak musí SVJ počítat s odhadovanými náklady bezmála dva miliony Kč. „Na tuto investici však bude možné získat také dotaci z programu Ministerstva pro místní rozvoj – Bytové domy bez bariér až do výše 50 procent uznatelných nákladů. Dotační program Mobilita, který pro rok 2022 vyhlašuje město, by tak měl pomoci SVJ s dofinancováním vlastních nákladů,“ vysvětlil Daniel Šulák, vedoucí oddělení rozvoje města.

Podrobnosti k investičnímu dotačnímu programu města pro rok 2022 – Mobilita – výtahy v bytových domech naleznou zájemci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …