Stržínek (ANO): Revitalizace náměstí odstartovala přípravnými pracemi

08.06.2021 9:15

V závěru května podepsala valašskomeziříčská radnice smlouvu se společností PORR a. s. Ta s nabídkovou cenou bezmála 51,8 milionu Kč zvítězila v soutěži na dodavatele kompletní revitalizace místního náměstí. Práce mají být dokončeny v srpnu 2022.

Stržínek (ANO): Revitalizace náměstí odstartovala přípravnými pracemi
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO)

Zastupitelé na svém lednovém jednání rozhodli o tom, že letos město zahájí kompletní opravu náměstí s projektovanými náklady 58 milionů Kč.

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí

„Projekt je rozdělen do dvou let s tím, že letos plánujeme proinvestovat přes 18 milionů a příští rok zbývající část výsledné ceny,“ uvedl starosta Robert Stržínek.

Veřejné zakázky na revitalizaci valašskomeziříčského náměstí se zúčastnily čtyři stavební firmy. „Radní na základě doporučení komise, která jednotlivé nabídky posuzovala, rozhodli o uzavření smlouvy se společností PORR a. s. Ta nabídla cenu 51,8 milionu korun, která je o víc jak šest milionů nižší oproti ceně projekční. S ohledem na růst cen ve stavebnictví tak můžeme být s výsledkem soutěže spokojeni,“ shrnul starosta Stržínek a pokračoval: „Revitalizaci náměstí jsme tak již ve spolupráci s dodavatelem fakticky zahájili přípravnými pracemi a postupně budou následovat i práce stavební. Občany budeme o jejich postupu průběžně informovat. Termín pro dokončení revitalizace je stanoven na srpen 2022.“

V rámci revitalizace se náměstí dočká například nové zeleně, povrchů či mobiliáře v podobě laviček, odpadkových košů nebo osvětlení. Přibude fontána, pítko, ale také časová osa  v centrální ploše. „Náměstí bude zároveň přístupnější a bezpečnější pro chodce.­ Vzniknou zde odpočinkové zóny s ostrůvky zeleně a restaurační zahrádky budou mít jasně vyčleněné plochy. Naším cílem je, aby náměstí dál sloužilo k setkávání, pořádání trhů, kulturních i dalších akcí, a bylo živé,“ uzavřela místostarostka Yvona Wojaczková.

Valašskomeziříčské náměstí, které je součástí městské památkové zóny, vzniklo zřejmě spolu s městem v druhé polovině 13. století. Je dlouhé 110 metrů a přibližně 60 metrů široké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny