Sviták (SLK): Silnici z České Lípy na Dobranov čeká příští rok rekonstrukce

19.09.2019 14:32

Kompletní rekonstrukcí projde v příštím roce silnice II. třídy II/262 v úseku od mimoúrovňové křižovatky v Dobranově až po okružní křižovatku ulic Děčínská a Pod Holým vrchem v České Lípě. Nyní hledá kraj firmu, která by stavební práce provedla.

Sviták (SLK): Silnici z České Lípy na Dobranov čeká příští rok rekonstrukce
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Úsek, který čeká modernizace, měří 5,3 kilometru. Rekonstruovaná část silnice leží na území města Česká Lípa. „Projekt řeší také rekonstrukci dvou mostů v Dobranově a v České Lípě, rekonstrukci dvou opěrných zdí, výstavbu nové protihlukové stěny, obnovu odvodnění silnice v celém úseku včetně rekonstrukce propustků a uličních vpustí včetně jejich přípojek. V plánu jsou taktéž přeložky a úpravy inženýrských sítí včetně veřejného osvětlení,“ vyjmenoval náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták. 

Součástí akce jsou zároveň rozšíření části silnice vyhrazené dopravě mezi křižovatkami Děčínské a Hrnčířské a Děčínské a Sokolské ulice, vložení nových řadicích pruhů, návrh nového světelného signalizačního zařízení na křižovatce Děčínské se Sokolskou synchronizovaného se stávajícím zařízením na křižovatce Děčínské a Hrnčířské a návrh nových přechodů pro chodce.

Předpokládaná hodnota činí 227,8 milionu korun včetně DPH. „Rekonstrukce bude spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 – 2020. Projektová žádost již byla podána a byla doporučena k financování. Dotace může pokrýt výdaje v přibližné výši 204,6 milionu,“ uvedla krajská radní pro rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování Radka Loučková Kotasová. 

Se zahájením stavebních prací kraj uvažuje na jaře příštího roku. Termín pro dokončení prací byl stanoven na 300 dnů od předání a převzetí staveniště. 

Takto nákladné rekonstrukce krajských silnic lze provádět díky evropským penězům. „V nynějším programovacím období jsme již uskutečnili rekonstrukci silnice II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje, rekonstrukci silnice II/293 v Jilemnici, výstavbu okružních křižovatek v Semilech a okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem,“ zmínil náměstek hejtmana Jan Sviták. 

Hotová je také první etapa rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném Podještědí, přičemž druhá etapa by měla být dokončena v říjnu letošního roku. Ve stejném období by měla skončit také rekonstrukce Žižkovy ulice v Jilemnici. Celkové výdaje za uvedené akce činí přibližně 217,3 milionu korun, přičemž podíl Libereckého kraje činí necelých 40 milionů a více než 161,8 milionu korun představují dotace.

„V současné době hodnotíme nabídky na výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, jež by se měla uskutečnit také v příštím roce. Letos v říjnu plánujeme zahájení výběrového řízení na rekonstrukci silnice II/268 z Mimoně do Ralska a před několika dny započaly stavební práce spojené s částečnou uzavírkou provozu na silnici II/270 mezi městy Doksy a Dubá. Silnice II třídy číslo 610 v úseku z Turnova až na hranice kraje se buduje, dokončena bude v příštím roce,“ vypočítal Sviták. Souhrnné náklady na všechny akce spolufinancované v programu IROP činí 1,3 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.