Svoboda (KDU-ČSL): Aktéři petice pro udělení milosti Asii Bibi spojují síly

09.02.2015 20:12

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, se rozhodl pokračovat v krocích pro osvobození Asii Bibi, pákistánské křesťanky vězněné kvůli místnímu zákonu o rouhání.

Svoboda (KDU-ČSL): Aktéři petice pro udělení milosti Asii Bibi spojují síly
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

V lednu t.r. založil veřejnou petici určenou pakistánskému prezidentovi Hussainovi, žádající o milost a propuštění Asii Bibi.

Zároveň zaštiťuje petiční iniciativu Josefa Jiráska, který sbírá podpisy mezi několika sty farnostmi v ČR. Petice je určena pro ministra zahraničních věcí Zaorálka a požaduje  intervenci ve prospěch Asii Bibi. Sebrané petiční archy předá ministru Zaorálkovi Pavel Svoboda osobně.

Na půdě Evropského parlamentu pak připravuje osobní dopis s žádostí o milost prezidentovi Pakistánu. Text dopisu ale prozatím konzultuje s poradci, kteří mají blízko k rodině Asii Bibi a mohou posoudit, jaká formulace dopisu může přispět ke správnému porozumění žádosti a k udělení milosti. Na plenárním zasedání v uplynulém roce požadoval Pavel Svoboda i projednání možnosti zastavit Pákistánu rozvojovou pomoc ze strany EP, pokud Pákistán Asii Bibi nevrátí svobodu.

Text petice:

My, níže podepsaní občané České republiky, jsme znepokojeni informacemi o tom, že v Pákistánu je vězněna matka pěti dětí údajně za to, že se napila vody ze studny považované muslimskou komunitou za jejich vlastní, a to na základě pákistánského zákona o rouhání k trestu smrti.

Asia Bibi se v České republice a v Evropě obecně stala symbolem neutěšeného stavu, ve kterém je dodržování lidských práv v Pákistánu. Jsme si vědomi toho, že tento fakt Pákistán dlouhodobě poškozuje ve vzájemných vztazích s EU. Jsme si také vědomi toho, že prezident Pákistánu má možnost Asii Bibi udělit milost.
Žádáme tímto prezidenta Pákistánu J.E. Mamnoona Hussaina o udělení milosti pro tuto křesťanku, o zrušení jejího trestu a o umožnění jejího navrácení zpět k manželovi a ke svým dětem.

Petici je možno podepsat

1)      elektronicky z iniciativy Pavla Svobody na adrese: http://e-petice.cz/petitions/petice-za-milost-pro-asii-bibi-pakistanku-odsouzenou-k-trestu-smrti-podle-zakona-o-rouhani.html

2)      na petičním archu z iniciativy pana Josefa Jiráska, který byl doručen do více než 500 farností v ČR. Tato petice probíhá ve farnostech až do 28.2.2015.

„Máma pěti dětí si zaslouží slitování,“ uvádí Pavel Svoboda k důvodům, proč se rozhodl k rozsáhlé mezinárodní aktivitě. „V té věci jsem se setkal a dlouze hovořil s Jeho Excelencí, velvyslancem Pákistánu v ČR panem Tajammulem. Pákistánská vláda nemá lehkou pozici, musí čelit požadavkům a fanatismu nejrůznějších extremistů. Kvůli aktivitě kolem milosti pro Asiu Bibi byl zavražděn guvernér provincie Pandžáb. Ke cti vládě slouží, že ještě za tento paragraf, jehož obětmi jsou v drtivé většině muslimové, nikoho nepopravila. Rozsudky se odkládají. Ale i tak, je to nesmyslné týrání. Asia Bibi takhle sedí kvůli jednomu doušku vody v kobce bez oken již pátým rokem,“ říká Pavel Svoboda.

Složité okolnosti případu Asii Bibi naleznete zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi_blasphemy_case

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.