Svoboda (KDU-ČSL): Kyjev – Štrasburk - z očí do očí

20.09.2014 14:33

Dne 16. září 2014, poněkud stranou mediálního zájmu, (uragán za humny je vždy méně zajímavý než pšouk sousedova psa) došlo ke schválení asociační dohody EU – Ukrajina v evropském a ukrajinském parlamentu.

Svoboda (KDU-ČSL): Kyjev – Štrasburk - z očí do očí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Proč je to důležitá zpráva i pro naši zemi komentovat nebudu, to už udělali jiní. Zajímavé bylo nejen to, že dohodu schvalovaly oba parlamenty současně, ale že při tom byly propojeny videomostem. Tento prvek přinesl do vzájemných jednání úplně nový způsob komunikace.

Po letech příprav se asociační dohoda EU-Ukrajina pohnula o další významný krok kupředu. A to doslova před očima všech, kdo tenhle historický krok udělali.

Propojení audiovizuální technologií navíc umožnilo poslancům obou parlamentů vyslechnout projevy předsedy EP Martina Schulze i ukrajinského prezidenta Porošenka, po kterých následovalo hlasování. Na obou stranách videomostu došlo ke schválení velkou většinou. Nutno dodat, že Ukrajinci byli asi o minutu rychleji hotovi.

Musím pochválit Martina Schulze, protože dokázal čelit pokusům o narušení této symbolické schvalovací paralely procedurálními obstrukcemi a bučením, které Schulz okázale ignoroval a potížistům zleva i zprava prostě nedal slovo. Hodnota symbolu paralelního schvalování dostala správně přednost před zneužíváním demokratických procedur.

Pro historickou paměť si prosím dobře zaznamenejme, že z českých europoslanců proti hlasovali Keller (ČSSD, jako jediný socialista), tři komunisté - Maštálka, Konečná a Ransdorf - a samozřejmě za Svobodné - jako obvykle - pan Mach.

Říká se, že moderní technologie zkracují vzdálenosti, aniž by lidi přiváděly k sobě blíž. V tomto případě si myslím, že to bylo přesně naopak.

Pro mě to byl kamerami zprostředkovaný dojemný moment lidské solidarity. Nebýt napjatých a poté úlevných pohledů na tvářích mých kolegů a poslanců na Ukrajině, nikdy bychom nepochopili, jako hodnotu pro ně tento dokument představuje. Řeklo by se : papír. Ale jejich oči nám na obrazovce řekly své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Pavel Svoboda

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …