Svoboda (ODS): Je potřeba zajistit úpravu výpočtu plateb pro rok 2021

29.10.2020 16:57

Apelujeme na nového ministra zdravotnictví k řešení úhradových vyhlášek pro financování zdravotnictví v roce 2021.

Svoboda (ODS): Je potřeba zajistit úpravu výpočtu plateb pro rok 2021
Foto: archiv ODS
Popisek: Přednosta jedné z pražských klinik a poslanec Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda Csc.

Jestli něco nepomáhá zvládání koronavirové krize, tak je to střídání na postu ministra zdravotnictví. Aktuální ministr nemá v této situaci možnost 100 dnů hájení a naplno musí pracovat od první hodiny v úřadu. Ačkoliv je prioritou zvládnutí koronaviru a udržení fungování zdravotnictví, tak je potřeba myslet také na udržitelnost financování zdravotnického systému. V těchto dnech a týdnech se mají dokončit jednání o úhradové vyhlášce pro příští rok, která musí reflektovat abnormální situaci v roce 2020, aby nedopadla na zdravotnictví v roce 2021.

„Zdravotnictví je financováno na základě zálohových plateb vycházejících z výkonů lékařů v předchozím roce. Protože v roce 2020 nebylo vykonáno velké množství běžné péče, je potřeba zajistit úpravu výpočtu plateb pro rok 2021 – úhradové vyhlášky – aby se nemocnice a lékaři nepotýkali v příštím roce s nedostatkem financí na péči, která bude navíc navýšena o odložené výkony z tohoto roku. Tento stav nenastal z rozhodnutí poskytovatelů zdravotnické péče, ale z nezvládnuté druhé vlny koronaviru, v důsledku čehož došlo k pondělnímu pokynu bývalého ministra zdravotnictví Prymuly, kdy rozhodl o odkladu plánovaných zákroků pro vytvoření kapacity pro covidové pacienty v nemocnicích. Řešením je zohlednění výkonů z předcovidového roku 2019 s procentuálním navýšením, které se realizuje každoročně,“ uvádí místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu