Svobodní: Doporučujeme politikům podívat se na deficit státního rozpočtu

15.07.2021 20:48 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k předvolebním slibům

Svobodní: Doporučujeme politikům podívat se na deficit státního rozpočtu
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Kampaň různých kandidujících stran, hnutí a koalic je v plném proudu a strany se předhánějí v tom, kdo nabídne větší dárky důchodcům a zabojuje o jejich hlasy. Co už přinesla kampaň a jak se na předvolební dárky díváme my?

ANO 2011: Babiš navrhl mimořádnou valorizaci důchodů pár měsíců před volbami o 300 Kč (náklad 33 miliard Kč ročně), což by bylo meziroční navýšení na 750 Kč. Chlubí se prosazením jednorázového "rouškovného" pro důchodce ve výši 5000 Kč. (ZDE)

ČSSD: Jana Maláčová trumfuje. Chlubí se prosazením "rouškovného" pro důchodce. Chce mimořádnou valorizaci pro důchodce o stokorunu vyšší. A mluví o dalším jednorázovém příspěvku důchodcům k Vánocům. (ZDE)

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Piráti a Starostové: Odebereme dotace Agrofertu a dáme každému důchodci jednorázově 1 000 Kč. (ZDE)

SPOLU: Navrhují garantovaný mininmální důchod navázaný na průměrnou mzdu a chtějí přidat trvale 500 Kč na důchodech matkám. (ZDE)

A šlo by pokračovat dál. A co na to my?

Doporučujeme všem politikům, aby se podívali na aktuální deficit státního rozpočtu a na ty často vyšší desítky miliard ročně, které by jejich návrhy na jednorázové příspěvky důchodcům a jiné další výdaje stály. A pak by otevřeně měli napsat, kde na to chtějí vzít. Tušíme bohužel, že až budou po volbách kříčet, že je státní deficit stále vyšší a vyšší, pak si na nás vzpomenou jako první a budou zase křičet o tom, jak je nutné zvýšit daně, protože to "jinak nejde". To už totiž často říkají teď.

Důchodců si nesmírně vážíme, často za sebou mají mnoho let užitečné práce a vychovaných dětí. Zažili minulý režim, kde to často neměli jednoduché. Také si ale vážíme i ostatních občanů naší republiky. Obzvlášť v dnešní situaci, v okamžiku, kdy nás vláda nekonečnou sérií lockdownů a bobtnání státních výdajů dovedla k ekonomickému poklesu a vysokému státnímu dluhu, si podobné rozdávání dárků nemůžeme dovolit. Zvyšování daní v době, kdy se ekonomika a podnikatelé musí konečně vzpamatovat v žádném případě přijít nesmí. Rozdávat předvolební dárky z cizího je pro řadu politiků pohodlné.

Důchodcům nabízíme totéž, co všem ostatním občanům. Žádné povolební dárky za hlasy a dvojnásobné důchody. Nabízíme úsporný stát s minimem byrokracie. Nabízíme snižování státních výdajů s cílem vyrovnat státní rozpočet a umožnit další snižování daní, protože například zdanění práce je u nás stále enormně vysoké.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.