Svobodní: Jíst nepřestaneme. Všichni asi tušíme proč

18.10.2020 16:27

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu programu pro zemědělce

Svobodní: Jíst nepřestaneme. Všichni asi tušíme proč
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Vyčlenit 6 miliard na vládní program pro zemědělce je podle nás jednoznačně špatný nápad. Špatný bez ohledu na to, zda tyto peníze skončí v Agrofertu, nebo kdekoliv jinde. Máme pro tento postoj mnoho dobrých důvodů.

Proč s touto podporou a argumenty v článku nesouhlasíme?

  • Zemědělství funguje dál. Stát provoz tohoto segmentu přímo nijak neomezil (narozdíl od posiloven, pohostinství nebo kultury).
  • Zemědělci argumentují sníženou poptávkou po zemědělských produktech. Sníženou poptávku ale bude pravděpodobně zažívat většina podnikatelů napříč obory v důsledku snížené ochoty obyvatelstva utrácet. Máme dotovat třeba výrobce kuchyní, televizorů, nebo mobilů? Navíc zrovna v zemědělství lze očekávat, že pokles poptávky nebude tak zásadní jako v jiných oborech. Jíst nepřestaneme. Všichni asi tušíme proč.
  • Zemědělci argumentují zavřením školních jídelen. Ptáme se: děti, které nebudou ve škole, tak doma nebudou obědvat? Budou výrazně méně konzumovat produkty zemědělství? Odpoví si jistě každý sám.
  • Zemědělci argumentují omezením provozu restaurací. Ptáme se: lidé, kteří nemohou jít do restaurace přestanou jíst? Možná si někteří jídlo objednají, nebo si ho uvaří sami (ze zemědělských produktů)? Možná za jídlo někdo utratí méně, ale možná o to více podpoří za ušetřené peníze jiný segment podnikání? Je to snad nutně špatně?
  • Zemědělství je na dotacích, na rozdíl od jiných oborů podnikání, závislé už dnes. Zemědělství dotujeme 12 měsíců v roce. Chceme ho mít ještě více závislé na veřejných penězích?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…