Svobodní: Vláda chce zavést policejně-prokurátorský stát

08.04.2016 13:14

Svobodní se ostře vymezují proti návrhu nového zákona o státním zastupitelství z dílny ministra Pelikána (ANO 2011), který včera schválila vláda. Návrh zákona představuje snahu o další posílení nekontrolovatelnosti a neodpovědnosti státního zastupitelství.

Svobodní: Vláda chce zavést policejně-prokurátorský stát
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Koncepce návrhu zákona dle našeho názoru dostatečně nereflektuje skutečnost, že Ústava ČR (čl. 80) řadí státní zastupitelství pod odpovědnou moc výkonnou. Nechceme-li se stát policejně-prokurátorskou republikou, nelze připustit, aby se státní zastupitelství stavělo do pozice čtvrté moci ve státě.

Nepovažujeme v tuto chvíli za rozumné ani zrušení Vrchních státních zastupitelství, nedojde-li zároveň k reformě soudní soustavy. Tím spíše to platí v případě, kdy by došlo k centralizaci a dalšímu „zapouzdření“ státního zastupitelství. Návrh zákona rovněž počítá s vytvořením Speciálního státního zastupitelství, které by dozorovalo zájmově vybrané kauzy a fakticky si mohlo prostřednictvím přesunutí kauzy jinam vybírat pro přípravné řízení trestní (např. rozhodnutí o vzetí do vazby) soud z celé republiky.

„Speciální státní zastupitelství u nás naposledy existovalo v dobách tvrdé totality v 50. letech minulého století. Zvláště praxe státního zastupitelství v posledních letech, spojená s umělou a na hraně ústavnosti jdoucí změnou místní a věcné příslušnosti v mediálně známých kauzách ukazuje, že posílení pravomocí a nekontrolovatelnosti státního zastupitelství je ohrožením právního státu,“ uvádí Tomáš Grygar, expert Svobodných na právo.

Republikové předsednictvo Svobodných

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…