Svobodní: Zrušíme 26 úřadů - 16. Správa státních hmotných rezerv

12.10.2013 21:20

Status: Správa státních hmotných rezerv je ústředním orgánem státní správy. Rozpočet: 2,34 mld. Kč Z toho na platy: 120 mil. Kč Počet zaměstnanců: 382

Svobodní: Zrušíme 26 úřadů - 16. Správa státních hmotných rezerv
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Hospodaření: Úřad hospodaří s penězi ze státního rozpočtu a z vlastních příjmů (6 % rozpočtu).

Činnost: Úřad skladuje ve vlastních i pronajatých skladech ropu a další „strategické“ zásoby nakoupené z peněz daňových poplatníků v celkové hodnotě 25 miliard korun. Kromě ropy úřad skladuje luštěniny, maso a máslo (připomeňme že máslo, maso a obilí navíc kupuje za peníze daňových poplatníků i Státní zemědělský intervenční fond). Úřad dále skladuje 52 nákladních vozidel, 49 cisteren s pitnou vodu, 1 500 spacích pytlů, 13 tisíc litrových balených vod, 1 500 párů holínek, 1 500 konzerv s bramborovým gulášem, 1 500 žvýkaček. V roce 2012 nakoupil úřad ropu a ropné produkty za 1,4 mld. korun.

Hodnocení: Držení státních hmotných zásob je pozůstatkem socialismu, kdy stát udržoval zásoby strategických surovin, aby i v případě blokády země trvala výroba těžkého průmyslu. Dnes si vytvářejí případné strategické zásoby samy soukromé firmy na základě vlastního uvážení a státní zásobárna surovin je nadbytečná. V případě lokální katastrofy dokáže lidem nouzově dodat balené vody efektivněji soukromá humanitární pomoc. Strategické vojenské zásoby si udržuje armáda. Státní nákupy ropy zbytečně – skrze zvyšování poptávky – zdražují ropu pro spotřebitele a svádí státní úředníky k nekalému obchodování s ropou (roční obrat úřadu je 40 miliard).

Verdikt: Správa státních hmotných rezerv se přežila. Zásoby by se měly prodat a úřad rozpustit. Privatizací ropy, luštěnin, holínek a bramborového guláše ze skladů Správy státních hmotných rezerv by se dalo získat 25 miliard, roční úspora nákladů na provoz úřadu by činila přes 2 miliardy a další peníze by vynesl prodej skladů a budov úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…